Прокуратурата работи по списък с имена и прякори, които са изброени от премиера Кирил Петков по време на срещата му миналата седмица с главния прокурор Иван Гешев.

Това става ясно от съобщение на прокуратурата, разпространено до медиите днес, 7 февруари. Припомняме, че за срещата между Кирил Петков и Иван Гешев, проведена в петък, 4 февруари, вече бе разпространена информация и от двата пресцентъра, като информацията за това се разминаваше. Според пресцентъра на прокуратурата темата на разговора е била взаимодействието между институциите, а според пресцентъра на МС премиерът Петков е заявил твърдата решимост да се закрие специализираното правосъдие.

КПКОНПИ вика на разпит Надежда Йорданова

КПКОНПИ вика на разпит Надежда Йорданова

Те са заради нейните изявления срещу Гешев

Днес от прокуратурата съобщават, че по време на срещата министър-председателят е посочил "имена и прякори на лица, които според него са в основата на икономическата и криминална престъпност в страната и спрямо които не са предприети необходимите действия за търсене на наказателна отговорност".

В тази връзка главният прокурор Иван Гешев е сезирал заместник на главния прокурор при ВКП, отговарящ за отдели "Досъдебен" и "Специализиран", за предоставената от  министър-председателя информация за предприемането на незабавни действия съгласно нормативната уредба в Република България.

За да се изясни напълно предоставената информация г-н Кирил Петков и г-жа Лена Бориславова ще бъдат призовани да се явят във ВКП, за да предоставят пълен списък с лицата, посочени в хода на работната среща, както и данните, респективно доказателствата, за евентуално извършени от същите лица престъпления или нарушения.

Днес от прокуратурата отново съобщават, че в рамките на разговора главният прокурор е акцентирал върху нуждата от конструктивен диалог между съдебната и изпълнителната власт и че е разяснил, че разкриването на престъпления е правомощие на изпълнителната власт, в частност на МВР, които при установяване на данни за извършени престъпления следва незабавно да уведомят прокуратурата.

Съгласно разпоредбата на НПК обаче гражданите и длъжностните лица имат задължение, когато узнаят за извършено престъпление от общ характер, незабавно да уведомят орган на досъдебното производство и да предприемат необходимите мерки за запазване на обстановката и данните за престъплението.

Прокуратурата на Република България ще изпълни задълженията си и ще извърши обективна и всестранна проверка спрямо лицата, посочени от министър-председателя г-н Кирил Петков и г-жа Лена Бориславова, уверяват от прокуратурата.