Министър Надежда Йорданова има покана за явяване в дирекцията на Антикорупционната комисия утре, 8 февруари, за изясняване на фактите по направените от нея изявления в медиите. Те са за сигнали срещу главния прокурор Иван Гешев.

От Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на противозаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) припомнят, че тя започна на 1 януари след сезиране от изявления в медиите на министъра на правосъдието.

До настоящия момент изисканите материали не са изпратени от Министерство на правосъдието. Затова за изясняване на фактите по направените от нея изявления в медиите от КПКОНПИ са поканили Йорданова.

КПКОНПИ подхвана Иван Гешев

КПКОНПИ подхвана Иван Гешев

Проверяват се сигнали за нарушения на главния прокурор

Припомняме, през юни 2021 г. служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов предложи на Висшия съдебен съвет (ВСС) да освободи предсрочно главния прокурор Иван Гешев.

След като от ВСС отказаха да освободят Гешев, Стоилов изрази намеренията си да обжалва във Върховния административен съд (ВАС) отказа на Висшия съдебен съвет (ВСС) да разгледа по същество искането му за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

По-късно Янаки Стоилов бе избран за конституционен съдия. На негово място бе назначен Иван Демерджиев. Стоилов изпрати запитването си за предсрочно освобождаване на Иван Гешев на Конституционния съд.

Впоследствие новият правосъден министър Надежда Йорданова изрази намерение да поиска отново оставката на главния прокурор.