Групите на Европейската народна партия /ЕНП, умерена десница/ и на либералите и демократите /АЛДЕ/ в Европейския парламент едва ли ще имат български заместник-председатели през оставащото време от мандата на този състав на парламента, който изтича през юни 2009 г., съобщава БНР.

В Групата на ЕНП не се предвижда избор на заместник-председател до края на мандата на парламента, е заявил председателят на групата Жозеф Дол. Той добави, че не му е известно новите български депутати в Групата на ЕНП, които след изборите за европейски депутати в България на 20 май са до един от партията ГЕРБ, да са поставяли въпроса за избор на български заместник-председател на Групата.

Групата на ЕНП има заместник-председател от Румъния. Той може да представя формално и нашите български колеги до изтичането на мандата на сегашния парламент през 2009 г., изтъкна Жозеф Дол.

Групата на АЛДЕ също не смята засега да избира свой заместник-председател измежду членуващите в нея български депутати.

Преди изборите на 20 май в България един от заместник-председателите на Групата бе Антония Първанова от НДСВ. Когато става дума за такъв избор, има проблем, е казал още ръководителят на групата Греъм Уотсън. Преди българското представителство сред нас бе по-голямо, то включваше 7 депутати. При това положение българските депутати имаха право да посочат заместник-председател. След изборите на 20 май обаче българите в групата ни намаляха. Сега те са само петима и това създава проблем, добави Дол.