Ефективните доставки на храни и суровини в условия на криза, обсъдиха президентите на България и Румъния Румен Радев и Клаус Йоханис, съобщиха от администрацията на президента.

По времето на телефонен разговор Радев и Йоханис акцентираха върху сътрудничеството между България и Румъния в поддържането на ефективни "зелени коридори" за транспорт и доставки на стоки, храни, лекарства и оборудване от първа необходимост.

Двамата бяха единодушни, че взаимната подкрепа е ключово условие за смекчаване на негативните ефекти от икономическата криза.

Ефективното взаимодействие при осигуряването на транзитно преминаване на български и румънски граждани в случаи на необходимост също бе споменато.

Президентът Радев постави въпроса за разрешаване на износа от Румъния за България на суровини, необходими за производството на фуражи, което се очаква от българските животновъди. Румънският му колега Йоханис се ангажира с този въпрос и изрази очакването си той да бъде разрешен през следващите дни.

Бързото въвеждане и прилагане на социални и икономически мерки в подкрепа на губещите своите работа и доходи граждани, също беше сред акцентите на разговора.