От Европейската комисия одобриха българската схема за около 8,4 милиона евро (16,5 милиона лева) в подкрепа на туроператорите, засегнати от пандемията от коронавирус. Мярката беше одобрена съгласно Временната рамка за държавна помощ, съобщиха от Еврокомисията. 

Изплатиха над 5, 115 млн. лв. на туроператорите

Изплатиха над 5, 115 млн. лв. на туроператорите

Тя трябва да се използва приоритетно за възстановяване на суми на пътниците

Подкрепата ще бъде под формата на преки безвъзмездни средства. Целта е бенефициерите да възстановят разходите на техните клиенти за пътувания, които са били отменени между 1 март 2020 г. и 31 декември 2020 г. поради пандемията от коронавирус и свързаните с нея мерки за ограничаване на пътуванията, необходими за ограничаване на разпространението на вируса.

Целта на мярката е да се помогне на бенефициерите да се справят с недостига на ликвидност, пред който са изправени заради пандемията от коронавирус.

Изплатиха още близо 9 млн. лв. на туроператори заради COVID-19

Изплатиха още близо 9 млн. лв. на туроператори заради COVID-19

До момента са финансирани общо 396 предприятия

Българската схема отговаря на условията, посочени във Временната рамка, установиха евроекспертите.

"По-специално, помощта i) няма да надвишава 1,8 млн. евро на бенефициер; и ii) ще бъде предоставена не по-късно от 31 декември 2021 г. Комисията стигна до заключението, че мярката е необходима, подходяща и пропорционална за преодоляването на сериозни затруднения в икономиката на държава членка в съответствие с член 107, параграф 3, буква б) от ДФЕС и условията на Временната рамка", се казва в мотивите.

Въз основа на това Комисията одобри мярката съгласно правилата на ЕС за държавната помощ.

9,4 млн. лв. бяха изплатени на туроператорите и турагентите

9,4 млн. лв. бяха изплатени на туроператорите и турагентите

До момента общо финансираните предприятия са 235

Неповерителната версия на решението ще бъде публикувана под № SA. 62887 в регистъра на държавните помощи на уебсайта на Комисията, посветен на конкуренцията, след като евентуалните въпроси, свързани с поверителността на данните, бъдат решени.