Европейската комисия и българското правителство са договорили ново отлагане на оценката на Националния ни план за възстановяване и развитие, съобщава БНР.

Говорителката на ЕК Веерле Нойц посочи, че крайният срок е 15 април.

От общ интерес е тя да приключи възможно най-бързо, преди изтичането на крайния срок, подчерта тя.

Припомняме, предишният срок изтичаше днес след три поредни отлагания. Сега обаче оценката се отлага за четвърти път.

България е една от малкото държави в ЕС, които все още нямат одобрени планове. Евросредствата трябва да бъдат разходвани до юни 2026 г., а страната ни може да разчита на 12 милиарда и 300 милиона лева, които постъпват поетапно.

ЕК пак се съгласи на отсрочка за Плана ни за възстановяване

ЕК пак се съгласи на отсрочка за Плана ни за възстановяване

Оценката му ще стане ясна на 15 март

През февруари премиерът Кирил Петков обяви в парламента, че в ЕК е изпратен нов вариант на плана, пояснявайки, че в него са ревизирани секторни политики в енергетиката заради зависимости, свързани с доставките на газ и напрежението между Русия и Украйна.

В началото на декември миналата година тогавашният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов съобщи, че Комисията има 43 забележки по документа, две от които сериозни. Той посочи, че забележките са свързани с енергетиката и върховенството на закона.

Планът на България първоначално беше внесен в Брюксел на 15 октомври 2021 г. и оттогава се оценява въз основа на критериите, залегнали в регламента на Механизма за възстановяване и устойчивост. Ако получи зелена светлина от Комисията, той ще трябва да бъде одобрен и от финансовите министри на страните от ЕС.

Томислав Дончев: Планът за възстановяване е приказки от 1001 нощ

Томислав Дончев: Планът за възстановяване е приказки от 1001 нощ

Закъсняваме и с одобрението на оперативните програми