Планът за възстановяване и устойчивост на правителството на Кирил Петков е приказки от 1001 нощ. Тази позиция изрази пред News.bg народният представител от ГЕРБ и бивш вицепремиер по европейските фондове Томислав Дончев.

Все още не е ясно кой какво е изпратил, подчерта той като изрази недоумение относно представения от кабинета срок за старт на изпълнение от 15 март.

Мариците остават да работят, от 15 март работим по Плана

Мариците остават да работят, от 15 март работим по Плана

Ново енергийно дружество ще съхранява енергия в батерии

Според мен официално изпратена нова версия на плана няма, подчерта Дончев. Проблем в плана, според него, е заявката, че конкретен производител ще прави българските батерии за съхранение на енергия.

Има неща, които звучат много добре, но са дискриминация, обясни депутатът. Дискриминацията е нарушение на българското и на европейското законодателство, поясни още Томислав Дончев. За дискриминация минимумът санкция е да се върне 25% финансова корекцията, както поясни той.

Удивен съм, че министърът на финансите каза в аванс, че ще допуснем нарушение в тази процедура, каза още народният представител. Той припомни, че идеята на националните планове за възстановяване и устойчивост е била да се подкрепят икономиките при излизане от ковид кризата. За България тази възможност е тотално изпусната, категоричен бе Томислав Дончев.

ЕК пак се съгласи на отсрочка за Плана ни за възстановяване

ЕК пак се съгласи на отсрочка за Плана ни за възстановяване

Оценката му ще стане ясна на 15 март

Ние не само закъсняваме драстично с плана, загубихме възможността да ползваме аванс от плана в края на миналата година и това е съчетано със закъснение в одобряването на оперативните програми, каза още той. Ние в момента сме в третия месец на втората нулева година за България, допълни Томислав Дончев.

За нас, по думите му, в период на криза европейско финансиране ще липсва.

Пеканов: Не одобрението, а времето притиска Плана за възстановяване

Пеканов: Не одобрението, а времето притиска Плана за възстановяване

15 март е срок, в който трудно бихме могли да получим финално одобрение от ЕК