До 15 март очакваме формалните процедури по одобрение на Плана за възстановяване и устойчивост. Това стана ясно от изказването на вицепремиера и финансов министър Асен Василев по време на заседанието на комисията по въпросите на ЕС в парламента.

Последната версия на плана за възстановяване е изпратен в Брюксел на 15 октомври. Изчистени са последните бележки на ЕК и сме в период на последни технически дискусии. В последната версия се отказваме от инвестицията в изграждането на парогазова централа. Увеличават се инвестициите в геофизични проучвания, свързани с проучването и използването на геотермални води.

Каримански сигурен, че ще получим пари по Плана за възстановяване

Каримански сигурен, че ще получим пари по Плана за възстановяване

Трябва да имаме една аларма как всички приход от ДДС и акциз да се ползват правомерно

Влагаме средства и в батерии за съхранение на енергия. Батериите ще са с около 15 години живот, ще се произвеждат у нас. Батериите ще са собственост на ново дружество към енергийното министерство.

В Плана са заложени средства за дигитализация на Български пощи, за широколентов Интернет. Заложени са средства за нови влакове, за градски железници.

Промените са представени пред ЕК и имаме одобрение. Разговаря се по темата за декарбонизацията.

Правителството настоява тецовете от комплекса "Марица изток" да останат да работят при спазване на екологичните норми и намаляване на емисиите. Затварянето на Мариците и изграждане на парогазова централа в настоящата ситуация ще е грешно решение, според Асен Василев. Това би било грешно решение и щяло да ни поставя в неблагоприятно положение по отношение на енергийната зависимост, обясни той.

"Брикел" и "Бобов дол" обаче ще бъдат закрити, според вицепремиера.

Инсталация за сушене на въглища ще бъде изградена в ТЕЦ "Бобов дол"

Инсталация за сушене на въглища ще бъде изградена в ТЕЦ "Бобов дол"

Целта е да се намалят вредните емисии, които централата отделя при работа.

Показахме решение, което е в български интерес, изтъкна финансовият министър. Запазва се проекта за въздушната спешна помощ. Можем да започнем предварително изпълнение на плана след 15 март, стана ясно от думите на министър Василев.

По-късно пред медиите финансовият министър поясни, че първите пари по Плана ги очакваме през лятото

Пеканов: Не одобрението, а времето притиска Плана за възстановяване

Пеканов: Не одобрението, а времето притиска Плана за възстановяване

15 март е срок, в който трудно бихме могли да получим финално одобрение от ЕК