Двама евродепутати социалисти са на път да включат в резолюция на Европейския парламент най-острата констатация за България и Румъния от присъединяването ни насам, съобщава БНР.

Според тях то е станало факт, защото Европейската комисия е пренебрегнала критериите, подвела е Европарламента за готовността на двете страни и по този начин е навредила на репутацията на целия Европейски съюз.

Снощи в Страсбург Европейския парламент обсъди проект на доклад, чиято основна цел е съвсем друга, но тези текстове са част от него.

Европейският парламент смята, че Европейската комисия не се е отнесла с необходимата сериозност към присъединяването на България и Румъния и че направените от комисията изявления за готовността на двете страни за членство са били подвеждащи.

Така започва текстът, внесен от португалецът Пауло Казака и датчанинът Дани Йоргенсен, информира БНР.

Продължението гласи - „Европейският парламент изразява съжаление, че тази невярна информация доведе до настоящото положение - да се отпускат кохезионни фоднове на страни-членки с неработещи административни и правни системи.

Смятаме, че Европейската комисия е пренебрегнала копенхагенските критерии за членство и е подвела и общественото мнение, и общественото мнение, и Европейския парламент за подготвеността на България и Румъния и по този начин е навредила на репутацията на Европейския съюз и на стабилното развитие на тези две страни, пишат още двамата депутати от левицата.

Това е тяхното предложение за изменение и допълнение на доклад от Европейския парламент, предназначен да одобри разходите от Бюджет 2007, направени от Европейската комисия.
Процедурата е стандартна, повтаря се всяка година по това време и няма нищо общо нито с България и Румъния, нито с друга конкретна държава членка, коментира БНР.

Междувременно един от вносителите - португалецът Паоло Казака, обясни ситуацията така: „Това всъщност е критика към Европейската комисия."

Но нашите български колеги ни обърнаха внимание, че така както е формулирана, тя може да създаде грешно впечатление.
За мен присъединяването на България и Румъния в никакъв случай не е грешка, горещо го подкрепям и не смятам, че те са били неподготвени", уверява Казака.