Еврокомисарите приеха стратегия за устойчиво управление на пандемията през следващите зимни месеци. Сега може да се увеличи риска от по-голямо предаване на вируса поради специфични обстоятелства, като например събирания на закрито, се казва в съобщение от ЕК.

В стратегията се препоръчва повече предпазливост и през зимния период и през 2021 г., когато ще има ваксини. След това Комисията ще предостави допълнителни насоки за постепенна и координирана отмяна на противоепидемичните мерки.

Целта е ЕС да действа координирано, за да се осигури яснота за гражданите и да се избегне нова вълна след празниците в края на годината. При всяко облекчаване на мерките трябва да се вземат предвид епидемичната обстановка и наличието на достатъчен капацитет за тестване, проследяване на контактите и лечение на пациентите, пише в съобщението.

Основните акценти в Стратегията за предпазване от COVID-19 през зимата са:

Физическото дистанциране и ограничаването на социалните контакти за зимните месеци, включително през ваканционния период са сред мерките, за които се препоръчва да са съобразени с местната епидемична обстановка. Така ще се ограничи тяхното социално и икономическо въздействие и да бъдат по-добре приемани от хората.

Тестването и проследяването на контактите са много важни за откриването на огнища и прекъсването на разпространението. Повечето държави членки вече разполагат с национални приложения за проследяване на контакти, а европейският портал за оперативна съвместимост на националните сървъри (EFGS) дава възможност за трансгранично проследяване.

Здравната комисия одобри покупката на ваксини срещу COVID-19

Здравната комисия одобри покупката на ваксини срещу COVID-19

Споразуменията са сключени от ЕК и трима производители на лекарства

Да се действа координирано по отношение на евентуалното увеличаване на пътуванията през празничните дни в края на годината. Транспортната инфраструктура трябва да бъде подготвена и хората да бъдат ясно информирани за условията за налагане на карантина, която може да бъде изисквана, ако епидемичната обстановка в страната на отпътуване е по-лоша от дестинацията на пътуване.

Сред препоръките на ЕК е нуждата здравните заведения да приложат планове за непрекъснатост на дейността, за да може огнищата на COVID-19 да бъдат управлявани без да се ограничава достъпът до лечение на други заболявания. Препоръчва се съвместното възлагане на обществени поръчки за преодоляване на недостига на медицинска апаратура.

"Умората от пандемията и проблемите с психичното здраве са естествено явление в настоящата ситуация", се казва в препоръките на ЕК и се очаква държавите да подобрят възможностите за получаване на психосоциална подкрепа.

След Нова година започва имунизацията срещу COVID-19

След Нова година започва имунизацията срещу COVID-19

Националният план на България при пандемия е в генерична готовност

Еврокомисията е готова да подкрепи при необходимост държавите членки при въвеждането на ваксините в съответствие с техните планове за подготовка и провеждане на ваксинация, се казва в Стратегията без конкретност.