Русия не е заплаха за националната сигурност на България, а само част от действията ѝ. Това обяви външният министър Екатерина Захариева в сутрешния блок на Нова телевизия.

По думите ѝ, докладът на правителството за националната сигурност се интерпретирал погрешно, като там никъде не пишело, че Руската федерация е заплаха като цяло за нашата сигурност, а част от действията ѝ.

На въпрос дали трябва да има база на НАТО на брега на Черно море, както вчера поиска Соломон Паси, тя посочи, че в момента такова нещо не стояло на дневен ред, но не виждала нищо лошо в това да има бази в България, тъй като сме съюзник.

Русия е възможност, а не заплаха за България, пише Нинова във Фейсбук

Русия е възможност, а не заплаха за България, пише Нинова във Фейсбук

Лидерът на БСП сравнява изказванията на европейски лидери и на българския премиер

"НАТО не е военен съюз, а съюз за мир и стабилност. Нека да не бъркаме нещата. Целта му не е да предизвиква военни действия", допълни тя.

Външният министър коментира още, че цялата международна общност работела за това да има мир и стабилност.

"Така или иначе ситуацията в света не е такава и като съюзник в НАТО, недай си Боже да се случи война, със сигурност сме на външната линия с държава, която не е съюзник на Алианса", подчерта тя.

Захариева обаче не изключи, ако все пак се стигне до война, руски ракети да бъдат насочени към бази на НАТО.

Паси иска военноморска база на НАТО в България
Обновена

Паси иска военноморска база на НАТО в България

С Русия трябва да се говори вежливо и добре въоръжени, смята бившият външен министър

"Това е реалността. Ние сме съюзник на НАТО, Русия не е. Това членство е и гаранция за нашата сигурност. С Русия трябва да поддържаме практични и равнопоставени отношения", увери Екатерина Захариева.