Министърът на околната среда и водите Нено Димов разговаря днес с кмета на Каварна Нина Ставрева и с представители на работните групи по казуса "Калиакра" предаде bTV.

Целта на срещата е да се намерят работещи решения във връзка с решението на съда на ЕС по случая, информират от екоминистерството.

Съобщава се, че има сближаване на позициите, които през месец ноември министър Димов ще трябва да защитава в Брюксел.

На този етап Интегрираният план за управление на защитените зони е изваден от разговорите поради факта, че е силно неприемлив за местната общност.

Строежът в Калиакра е незаконен

Строежът в Калиакра е незаконен

Разрешението за строеж е с изтекла давност

Междувременно е приет нов подход за управление на зоните от "Натура 2000", при който областните управители и кметовете да бъдат отговорни за изработването на интегрираните планове, съвместно с местните общности и защитавайки интересите на гражданите и опазването на околната среда, което е императив на ЕС. Това изисква законови промени, които ще се направят през 2018 г., посочват още от министерството.

В началото на октомври МОСВ предостави поисканите от община Каварна и местната общност научни данни, с които разполага по "Натура 2000". В момента експертите се запознават с тях и подготвят становище. След като община Каварна го получи, обществеността ще бъде информирана.

Прокуратурата оспорва заповедта на Нено Димов за "Калиакра"

Прокуратурата оспорва заповедта на Нено Димов за "Калиакра"

Министърът не е установил категорично къде са Понто-Сарматските степи

Бяха обсъдени и предстоящите заповеди за защитените зони, които трябва да влязат в сила, за да може да се изпълни решението на съда и да не се стигне до плащане на санкции.

Нено Димов увери, че е запознат с внесените от кмета на Каварна документи, с които плажът "Болата" да премине на управление и стопанисване от общината, и се надява това да стане факт в най-скоро време.

Министър Димов изрази увереност, че позицията на страната ни ще бъде защитена в Брюксел.