Прокуратурата иска отмяна на заповедта на министъра на околната среда и водите Нено Димов за установяване на защитена зона "Калиакра", с която се определят защитените Понто-сарматските степи

Организираната проверка от Върховната административна прокуратура (ВАП) на законността на заповед № РД-526/21.07.2017 г. на министъра на околната среда и водите установява, че при изграждането на европейската екологична мрежа "НАТУРА 2000" през 2007 г. е обявена по-голяма площ, заета от Понто-Сарматски степи *62C0, а на практика тя е била по-малка.

Според проверката заповедта е издадена, без от министъра на околната среда и водите да е установено категорично, че във всички места по приложения координатен регистър се намира природно местообитание 62C0* Понто-Сарматски степи.

Борисов изпрати МОСВ да чертае и обяснява в Калиакра нива по нива, бостан по бостан
Обновена

Борисов изпрати МОСВ да чертае и обяснява в Калиакра нива по нива, бостан по бостан

Тежко е да си медиатор между интереси не на олигарси

Според проверката на Върховната административна прокуратура допуснатото нарушение е съществено, тъй като заповедта е издадена за опазването на това местообитание.

В допълнение, избраният начин на процедиране на административния орган не съответства и на целите за осигуряване биологичното разнообразие и за запазване или възстановяване на благоприятното състояние на запазване на естествените местообитания по чл.2, §1 и §2 от Директива 92/43/ЕИО от 21 май 1992 г. за опазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна и чл.2, т.1 от Закона за биологичното разнообразие.

За милиони евро санкции, ако не спазваме НАТУРА 2000, обясни Нено Димов

За милиони евро санкции, ако не спазваме НАТУРА 2000, обясни Нено Димов

По повод протестите на граждани от Шабла, Каварна и Балчик

В резултат ВАП оспорва т.2 от заповедта, с която на територията на защитена зона "Комплекс Калиакра" с код BG0000573 до обявяването ѝ за защитена зона, но за не повече от 2 години е въведена забрана за разораване, залесяване и създаване на трайни насаждения на територията, плодови и зеленчукови култури, зърнено-бобови култури, листно-стъблени зеленчукови култури, кореноплодни зеленчукови култури, луковично-зеленчукови култури, маслодайни култури, влакнодайни култури, етеричномаслени култури, едногодишни или многогодишни фуражни култури съгласно приложението.

Казусът "Калиакра" - кошмар и дежа вю за Симеонов

Казусът "Калиакра" - кошмар и дежа вю за Симеонов

След защитена зона "Калиакра" ще дойде защитена зона "Балчик", защитена зона "Шабла" и т.н.

Относно т.1 от заповедта, с която се забранява издаване на разрешения за строеж и всякакво строителство на територията, определена с координатен регистър на разпространението на природно местообитание 62C0* Понто-Сарматски степи, от ВАП преценяват, че подобни действия могат да увредят защитената зона въобще.

Във връзка с разкритите нарушения, документациите по чл.8, ал.1 от Закона за биологичното разнообразие за проучване и създаване на картен материал и координатен регистър на границата на защитената зона BG0000573 "Комплекс Калиакра" са изпратени по компетентност на ВКП.

Припомняме,казусът "Калиакра" възникна след като жители на общините Каварна, Балчик и Шабла протестираха пред сградата на община Каварна заради наложената забрана за редица дейности в новообявената защитена зона "Комплекс Калиакра". Протестите започнаха преди две седмици, заради което се и свика спешно национална среща в Министерски съвет по въпроса, в което участие взеха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Валери Симеонов, министърът на околната среда и водите Нено Димов, експерти от МОСВ, представители на БАН, както и на екологични организации и сдружения.

На срещата беше решено заповедта на министъра да продължи своето действие, докато не се начертаят и приемат нови устройствени планове, решението за които министър Димов лично пое да защитава пред Европейската комисия. 
От своя страна еколози предупредиха, че заради неспазване на ангажименти, поети от страната по НАТУРА 2000, страната ни е осъдена и ще бъде отново осъдена от ЕК, тъй като подобни на "Калиакра" казуси ще има още стотици.