Екоминистерството е разпространило невярна информация и еколозите ще поискат оставката на министър Димов. Това заяви природозащитникът Андрей Ковачев от Сдружението за дива природа "Балкани" пред БНР.

Повод за изказването му са протестите, започнали от петък, на жители от Балчик, Каварна и Шабла пред сградата на общината в Каварна. Там се стигна и до сблъсъци заради заповед, с която МОСВ забрани определени дейности в територии в района на Балчик, Каварна и Шабла, попадащи в "Натура 2000". Премиерът Борисов отмени заповедта и обеща казусът да се гледа: "имот по имот, нива по нива". Екологичните организации са поканени на среща във вторник в Министерския съвет, заедно с останалите замесени страни.

Според него, от МОСВ умишлено са смесили съдържанието на съществуващ нормативен документ и бъдеща заповед за обявяването на защитена зона "Комплекс Калиакра", с което са предизвикали протестите.

Изцяло подкрепяме хората, защото те бяха прави и те казаха нещо важно: "Не може да се договарят на тъмно! Не може това нещо да се прави без обсъждане и не може за сметка на нещата, за които сме осъдени, да бъдем ние наказвани".

Нено Димов уверява, че скандалът за Калиакра е избухнал от неразбиране

Нено Димов уверява, че скандалът за Калиакра е избухнал от неразбиране

Никой няма да спре обработването на Добруджа, където се е обработвало до момента

Бяха много прави, защото ние сме осъдени заради 6 проекта. Това са 5 ветрогенератори и заради едно голф игрище. Те са отишли и са се договорили били с Европейската комисия. Откъде накъде? И хората са абсолютно прави. Нашата позиция тук съвпада с тяхната, каза Ковачев.

Според Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), България е осъдена за неспазване на три директиви на ЕС поради изграждане на 6 ветроенергийни парка в защитена зона Калиакра и едно голф игрище в защитена зона "Белите скали". Съгласно чл. 260 от Договора на ЕС България е правно задължена да предприеме необходимите мерки, за да се съобрази с решението на Съда.

По време на протеста в Каварна, гражданите няколкократно заявиха, че желаят ветропарковете в защитените зони да бъдат премахнати. Считаме, че правителството преди всичко трябва да предприеме мерки в посока премахване на ветропарковете и възстановяване на местообитания в голф игрището "Тракийски скали", за да се съобрази с решението на съда. Неизпълнението на подходящи мерки може реално да доведе до плащане на санкции от страна на България, въпреки разнопосочните послания в последните дни, се казва в позиция на БДЗП.

Оказа се, че за Министерство на околната среда и водите и министър Нено Димов най-големият проблем е, че в България има природа, която трябва да се пази. Той го заяви официално, че ето, най-голямата бомба била, че имаме територии, които са включени в европейската екологична мрежа "Натура 2000", защото имаме природа, която трябва да пазим, и това било бомба, мотивира се Ковачев.

За милиони евро санкции, ако не спазваме НАТУРА 2000, обясни Нено Димов

За милиони евро санкции, ако не спазваме НАТУРА 2000, обясни Нено Димов

По повод протестите на граждани от Шабла, Каварна и Балчик

Отменената вече заповед на МОСВ, опазваше 2 300 хектара. Това е една много тясна ивица покрай морето - каменисти територии, които са били винаги, в течение на векове, пасища. Някои места са широки 100, 200, най-много до 300 метра, припомня Ковачев.

"Само в две места при Калиакра има едно ловно стопанство - държавно, където са малко по-широки - до два, до три километра. Там пък е резерват! В годините се знаеше, че тези степи, понеже са много ценни и са застрашено местообитание от европейски мащаб, в червени книги и т.н., не трябва да се пипат. Обаче държавата си правеше гавра с тях и раздаваше... Имаше 600 проекта за застрояване. Както по дюните, същата работа и тука", каза Ковачев.

Съдът на ЕС забрани ново строителство на вятърни генератори в Калиакра

Съдът на ЕС забрани ново строителство на вятърни генератори в Калиакра

Докато птиците мигрират функциониращите вятърни турбини няма да работят

България не е осъдена заради тези 600 проекта. На тях им е изтекла давността. Територията на тези 600 проекта все още се води "урбанизирана територия", а не пасище, само защото държавата не си е свършила работата да преобърне отново статута на тези земи.

В момента някой отново брани интересите на тези проекти и отново зад всичко прозира строителната мафия. За жалост, точно тя обърка хората и тя ги излъга. Най-жалкото е, когато виждаме как един министър обслужва интересите на строителната мафия - и просто този министър трябва да си ходи, а че тази заповед, с тези превантивни защити, която по никакъв начин не засягаше точно интересите на тези лозя и градини, тази заповед, която сега беше издадена и сега беше спряна, тя касаеше бивши пасища, които са били преобръщани в строителни територии, но те са си и сега пасища, както един местен човек на протеста каза: "те са камъни", тя касае само тях, припомни екологът.

Според Ковачев, заповедта предвижда спиране на разораването. "Имаше и такива случаи - когато ги разорават, за да получават субсидии. Далавера. Мутри отиват, разорават степта, за да вземат субсидия. Няма да изкарат нищо като продукция, но за да откраднат парите на европейските данъкоплатци със субсидия - и така. Това е заповедта. Само тези, много малки територии. Те са 1,7 процента от територията на тези три общини. Това е площта на тези степи", каза Ковачев.

Заради Натура 2000 протестират в Каварна, Балчик и Шабла

Заради Натура 2000 протестират в Каварна, Балчик и Шабла

Ще се забрани и ограничи рибностопанската дейност на българските рибари, без да им се дава алтернатива.

Екозащитникът опроверга и критиките, че еколози, а не учени, са изготвяли картата на защитените територии, тъй като в работните групи са участвали учени от всички институции у нас.

Благодарение на това, че проектите бяха движени от няколко неправителствени организации, всъщност можаха да се включат експерти от всички научни институции, примерно не само от БАН, ами и от университетите, от природонаучните музеи и т.н., тоест целият научен потенциал в България, всички учени, които работят в тази сфера, активно участваха и се включиха в проучването на мрежата.

Незастроените местности предизвикват туристически интерес, който би изчезнал, ако там се появят хотели и ветрогенератори, допълни Андрей Ковачев.

Кметът на Шабла Мариян Жечев изрази удовлетворение, че преговорите започват по правилния начин, а на засегнатите земеделци са обещани добри компенсации. Според него компенсациите трябва да са съобразени с конкретния казус.

Заповедта и плановете са били получени в общината на 4-ти юли, изтъкна кметът Жечев. Той подчерта, че по-правилният начин е бил хората да бъдат запознати още при изработването на плана, за да бъде избегнато недоволство.

Нов протест на собствениците на имоти в района на Балчик, Каварна и Шабла

Нов протест на собствениците на имоти в района на Балчик, Каварна и Шабла

Жители на община Каварна блокираха пътя Българево - Калиакра

Припомняме, по-рано сутринта министър Нено Димов коментира, че причината за наказателната процедура срещу България и решението за санкции, са разрешенията за строежи в защитена зона "Калиакра", като проблемът е с 10-годишна давност. Нено Димов посочи още, че по никакъв начин не се е забранявал риболовът в акваторията на Черно море, а земеделската дейност се е спирала само на територията на т.нар "понто-сарматски степи" - земя, която, по думите му, е неплодородна.

Борисов спря заповедта, изкарала на протест Балчик, Каварна и Шабла
Обновена

Борисов спря заповедта, изкарала на протест Балчик, Каварна и Шабла

Нареждането на Борисов е на фона на протестите на жители на трите общини

Съгласно Директивата за местообитанията на ЕС Понто-сарматските степи са строго защитено местообитание, което не може да бъде увреждано или унищожавано по никакви причини.