Нов протест на собствениците на имоти в района на Балчик, Каварна и Шабла. Жители на община Каварна блокираха пътя Българево - Калиакра в знак на протест срещу забраната за земеделие и строителство в защитената зона "Калиакра", съобщиха БНР, bTV и Нова телевизия. Към тях се присъединиха и жители на общините Балчик и Шабла.

Заради Натура 2000 протестират в Каварна, Балчик и Шабла

Заради Натура 2000 протестират в Каварна, Балчик и Шабла

Ще се забрани и ограничи рибностопанската дейност на българските рибари, без да им се дава алтернатива.

След вчерашните сблъсъци с полицията, днес протестът премина мирно.

Протестиращите са издигнали плакати, които гласят "Да на екологията, не на рекета и отнетите права", "Натура за вас, мизерия за нас", "Отменете смъртната присъда на Крайморска Добруджа".

Спорните точки в Натура 2000 - бомба със закъснител, която е избухнала

Спорните точки в Натура 2000 - бомба със закъснител, която е избухнала

Така министърът на околната среда и водите Нено Димов коментира ситуацията, създала се около забраната за земеделие и строителство в имотите

Полицейското присъствие в района е засилено.

Притеснението на местните жители е, че заради забраната ще бъдат съсипани земеделието, туризмът и рибарството.

В подкрепа на протестиращите присъства и кметът на Каварна Нина Ставрева. Тя също разкритикува решението и посочи, че регионът се обезлюдява и се отнема възможността за развитие.

"Това, към което се стремим, е започване на нова процедура с екип от международна експертиза за реално и конкретно очертаване на границите на защитените зони", заяви тя.

По думите на екоминистъра Нено Димов заповедта е издадена с цел страната ни да се предпази от тежки санкции.

На извънреден брифиг в петък Димов заяви, че собствениците на земи, които не могат да ги използват за строителство заради екологични ограничения, може да бъдат компенсирани от европейските програми.

"В програмата за развитието на селските райони ще започне обсъждане за компенсаторни мерки. Оперативна програма "Околна среда" е предвидила в своята програма ресурс за местните инициативни групи, които също могат да работят по възстановяване на хабитатите и птиците",посочи екоминистърът Нено Димов.

За милиони евро санкции, ако не спазваме НАТУРА 2000, обясни Нено Димов

За милиони евро санкции, ако не спазваме НАТУРА 2000, обясни Нено Димов

По повод протестите на граждани от Шабла, Каварна и Балчик