Заложена бомба със закъснител, която е избухнала.

Така министърът на околната среда и водите Нено Димов коментира по Нова телевизия ситуацията, създала се около забраната за земеделие и строителство в имотите, които попадат в зона Натура 2000.

За милиони евро санкции, ако не спазваме НАТУРА 2000, обясни Нено Димов

За милиони евро санкции, ако не спазваме НАТУРА 2000, обясни Нено Димов

По повод протестите на граждани от Шабла, Каварна и Балчик

Димов уточни, че заповедта, която е издадена, не третира по никакъв начин акваторията, т.е относно рибарството няма никакви забрани. По думите му самата заповед обхваща единствено района, в който има понтосарматски степи.

"Не говорим за цялата територия, която е определена за Натура. Това е един малък район, но аз не мога да не се солидаризирам с притесненията и ясното чувство за несправедливост на хората, които протестират в момента", подчерта Димов.

Заради Натура 2000 протестират в Каварна, Балчик и Шабла

Заради Натура 2000 протестират в Каварна, Балчик и Шабла

Ще се забрани и ограничи рибностопанската дейност на българските рибари, без да им се дава алтернатива.

"Беше заложена бомба със закъснител и тази бомба избухна", заяви Димов. По думите му бомбата е била заложена по време на Тройната коалиция. Тогава правителството е възложило на екоорганизации да направят картирането на мрежата. Димов каза, че това обаче не се е случвало в нито една страна, която е членка на ЕС. Навсякъде са ползвани научни организации, посочи Димов.

По сигнал на Зелените еврокомисията завежда две дела за неспазване на района от Натура 2000, които по-късно са обединени в едно общо дело. Министърът допълни, че сигналът е за 600 проекта - къщи за гости, ниви, ветрогенератори и др.

По думите на Димов последната част на тази бомба със закъснител е март месец тази година. Тогава служебното правителство поема ангажимент да издаде тази заповед като спешна мярка, за да не преминем към ефективни санкции.

"Аз рискувах и трябваше да избирам между това да прехвърля върху цялото общество стотици милиони санкции и дейности, които трябва да бъдат предприети в района или да издам заповед и да започна да се опитвам да минимизирам щетите", уточни той.

Димов каза още, че това е очевидна несправедливост, но отмяната на заповедта означава санкции.

Протестите продължават и днес, а собственици на земи са блокирали пътя между село Българево и нос Калиакра. Недоволстващите искат ревизия на Натура 2000.