Ако българската държава не беше издала тази заповед, тя щеше да понесе санкция от Европейската комисия. Това обяви на извънреден брифинг в МОСВ по повод протестите на граждани от Шабла, Каварна и Балчик министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Той посочи, че санкциите биха били първо еднократна в размер на няколко милиона евро, и второ - ежедневна санкция от 20 000 евро.

Припомняме, тази сутрин пред община Каварна, където течеще обществено обсъждане на плана за управление на Калиакра, се събраха собственици на земи в региона, които протестират срещу наложената абсолютна забрана за земеделие и строителство в имотите, които попадат в зона Натура 2000 в общините Каварна, Балчик и Шабла.
Те поставиха ултиматум на премиера Борисов да разреши проблема до 12.30, което и предизвика извънредната пресконференция на министър Нено Димов. След протеста пред общината, протестиращите затвориха и пътя към румънския град Констанца.

Заради Натура 2000 протестират в Каварна, Балчик и Шабла

Заради Натура 2000 протестират в Каварна, Балчик и Шабла

Ще се забрани и ограничи рибностопанската дейност на българските рибари, без да им се дава алтернатива.

В началото на пресконференцията Димов посочи, че това е проблем с повече от 10- годишна давност и по думите му, с подписването на заповедта той е спестил милиони на българските данъкоплатци.

Нено Димов подчерта, че подписаните от него мерки не предвиждат каквото и да било събаряне, а комисията ще счита, че България е изпълнила съдебното решение. "При всички положения ще направим разяснителна кампания", пое ангажимент Нено Димов.

Според министъра идеята на общественото обсъждане е да се чуят всички заинтересовани страни и това да бъде отразено в окончателното решение, което ще вземе МОСВ.

Нено Димов припомни и решение на Министерски съвет от 2007 г. (от времето на управлението на Тройната коалиция) за обособяване на защитена зона комплекс и защитена зона "Калиакра" и за Белите скали, създадени по предложение на БДЗП и НПО "Зелени Балкани". Заповедите са изменяни през 2014 г.

Територията на район Калиакра вече е с предмет на две наказателни процедури на ЕК срещу България. Първата наказателна процедура е стартирала през юни 2008 г. и е с предмет "неопределяне на защитена зона за опазване на дивите птици". Втората е стартирала в края на 2008 г. относно одобряването на множество проекти, които са вредни за орнитологично важното място Калиакра. Наказателните процедури са инициирани по жалби и сигнали на БДЗП.

През 2014 г. Комисията е завела искова молба в съда на ЕС за около 600 проекта за къщи, вилни селища, инфраструктура, проекти за разораване на степни хабитати, генератори и др., а през 2016 г. съдът на ЕС постановява осъдително решение спрямо България за 10 проекта.

Въпреки сформираната през 2016 г. работна група, която да изготви график с реални мерки по изпълнението на решението на Европейския съд, това се случва едва с подписаната от Нено Димов заповед преди две седмици.

Нено Димов посочи на пресконференцията и забраните, които предвижда тази заповед - забранява се строителството на територията, която обхваща заповедта, но не се прилага за обекти с валидно разрешително за строеж към датата на обнародване, забрана за ремонти и реконструкция на съществуващи обекти, за изграждане, ремонти или реконструкция на съоръжения и техническа инфраструктура.

"Заповедта забранява разораване, залесяване и създаване на трайни насъждения. Допуска паши и косене", допълни Димов.

Той отново заяви, че ако България не е издала тази заповед е щяло да се премине към наказателна фаза.

По думите му, това означава, че забраните, които са налични в момента, така или иначе ще бъдат наложени. "Въпросът е ние дали да плащаме санкции към ЕК и тогава да го наложим или тези санкции да бъдат спестени на българския данъкоплатец.

Нено Димов заяви, че ако не е бил издал такава заповед, съществува реален риск да се изиска за изпълнение на решението на съда, да бъдат събаряни къщи, вилни селища, потенциално хотели, ветрогенератори, инфраструктура и да бъдат възстановявани хабитатите.

Той посочи 4 примера, в които ефективно са събаряни постройки - Испания, Гърция на остров Закинтос и Атина, Ирландия.

Относно собствениците на земи, които в следствие на тази заповед до голяма степен са ощетени, на първо място в програмата за развитие на селските райони ще започне обсъждане на компенсаторни мерки, увери Димов. Оперативна програма "Околна среда" е предвидила в своята програма ресурс за местните инициативни групи, които също могат да работят по възстановяване благоприятното състояние на хабитатите и птиците.

"Тоест, това са реални проекти, по които могат да бъдат компенсирани тези собственици, реализирайки различните дейности", заяви министърът на околната среда и водите.

Като трети вариант Димов посочи програма "Лайф".