Премиерът Бойко Борисов разпореди на министъра на околната среда и водите Нено Димов да спре изпълнението на заповедта, с която се забраняват всякакви дейности в териториите в района на Балчик, Каварна и Шабла, попадащи в "Натура 2000", съобщават от Министерски съвет.

Нов протест на собствениците на имоти в района на Балчик, Каварна и Шабла

Нов протест на собствениците на имоти в района на Балчик, Каварна и Шабла

Жители на община Каварна блокираха пътя Българево - Калиакра

Нареждането на Борисов е на фона на протестите на жители на трите общини, които се обявяват против заповедта, подписана преди 2 седмици от екоминистъра Димов. Според протестиращите по този начин ще бъдат съсипани земеделието, туризмът и рибарството.

Бойко Борисов е възложил на министър Димов и екипа му утре да проведат среща с кметовете на трите общини и с представители на инициативните комитети, за да бъде обсъдена ситуацията, възникнала след решението на Съда на Европейския съюз, и заедно с тях да бъде търсено най-правилното решение за всички страни и за държавата след причинената огромна щета от предишни управления.

Спорните точки в Натура 2000 - бомба със закъснител, която е избухнала

Спорните точки в Натура 2000 - бомба със закъснител, която е избухнала

Така министърът на околната среда и водите Нено Димов коментира ситуацията, създала се около забраната за земеделие и строителство в имотите

От съобщението става ясно още, че решението на Борисов е взето след детайлен анализ на случващото се в района на Добруджа и невъзможността на хората да приемат ситуацията, чието сегашно развитие е резултат от недалновидни и неправилни управленски решения, взети от правителството на Тройната коалиция и министър Джевдет Чакъров.

Борисов е възложил на министър Димов да осъществи контакт с комисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела и заедно с неправителствените организации, които са в основата на изготвянето на списъците с териториите по "Натура 2000", да бъде поканен да посети района и на място да се запознае с различните гледни точки.

На следващото заседание на Европейския съвет министър-председателят ще постави въпроса пред председателя на Европейската комисия Жан Клод-Юнкер и ще разговаря с него за стотиците милиони, които България ще трябва да плати като глоба в резултат на осъждането.

Премиерът Борисов призовава всички да се върнат отново към обществено обсъждане на проблема и да се разгледа работата по случая през годините, за да се минимизират щетите, които трябва да плати българският данъкоплатец.

По-късно от Министерството на околната среда и водите съобщиха, че министър Димов отменя заповед РД-526 от 21 юли 2017 г., с която въведе забрани за определени дейности в рамките на разпространение на природно местообитание 62СО Понто-сарматски степи от защитена зона "Комплекс Калиакра", част от европейската мрежа Натура 2000.

Заповедта беше издадена след преговори на министър Димов с Европейската комисия във връзка с осъдително решение на Съда на Европейския съюз срещу България по казуса Калиакра. Целта на преговорите с ЕК беше да се ограничат максимално щетите. Постигнатото споразумение с ЕК беше, за да не се налагат финансови санкции и милиони загуби за България, включително чрез премахване на съществуващи обекти.

Още с встъпването си в длъжност министър Димов обяви, че ще търси баланс между икономическото развитие и опазването на околната среда в името на повишаване на качеството на живот на гражданите. Възникналото напрежение на Калиакра, показа нарушаване на този баланс. Стана ясно, че макар и намаляващо загубите за България, споразумението с ЕК, ги разпределя по несправедлив начин, като прехвърля основната тежест на тези, които най-малко могат да я понесат. Затова министър Димов е решен да води диалог до намирането на решения, които да защитят гражданите и тяхната частната собственост, която има еднаква тежест независимо дали е голяма или малка, допълват от ведомството.

В тази връзка още утре министър Димов ще се срещне с кметовете на населените места в района на Калиакра, с представители на инициативния комитет "Да спасим Добруджа" и със засегнатите браншови организации. Целта е да бъде обсъдена ситуацията, възникнала след решението на Съда на Европейския съюз и да се постигне възможно най-правилното решение за всички страни и за държавата, след причинената огромна щета от предишни управления.

Междувременно от Община Каварна съобщиха, че премиерът е поел ангажимент утре да проведе среща с кметовете на Черноморска Добруджа и протестиращите.

В телефонен разговор с Виктор Лучиянов (представител от гражданска инициатива "Да спасим Добруджа" и общински съветник в Балчик) Борисов увери, че разбира проблемите на добруджанци и пое ангажимент утре да се проведе среща с кметовете на трите общини - Каварна, Балчик и Шабла, с представители на инициативните комитети и представители на "Гражданска инициатива да спасим Добруджа", за да се чуят притесненията на хората и да бъде обсъдена възникналата ситуация след решението на Съда на Европейския съюз.

На срещата заедно с тях ще да бъде обсъдено най-правилното решение за всички страни и за държавата след причинената огромна щета.

Днес протестът на гражданите бе повече от 3 часа и събра над 300 души от трите засегнати общини. На протеста дойдоха кметовете на общините Каварна и Шабла Нина Ставрева и Мариян Жечев, както и Георги Янев - кмет на село Българево.

Припомняме, че през 2006 г. правителството на премиера Сергей Станишев възложи определянето на зоните по "Натура 2000" на екоорганизации, а не на научни институти, както е направено в останалите страни от ЕС. През 2008 г. са заведени две дела срещу България. Сигналът е за 600 проекта - сред тях има къщи за гости, ниви, ветрогенератори и други. През 2014 г. България е осъдена от ЕК. Последният спусък на тази бомба със закъснител е от март месец 2017 г., когато служебното правителство поема ангажимент да издаде тази заповед до 31 март, но не го прави.