В зоните Натура 2000 не се ограничава културният туризъм, стана ясно от думите на екоминистър Нено Димов пред bTV.

Заповедта, която съм издал, е трябвало да бъде издадена до 31 март т.г., каза той по повод документа, с който отменя забрана на строителството и земеделието в защитената зона "Калиакра". Голямата част от Добруджа няма ограничение в тази заповед, поясни Нено Димов.

Заради Натура 2000 протестират в Каварна, Балчик и Шабла

Заради Натура 2000 протестират в Каварна, Балчик и Шабла

Ще се забрани и ограничи рибностопанската дейност на българските рибари, без да им се дава алтернатива.

Припомняме, в петък жители на общините Каварна, Балчик и Шабла протестираха пред сградата на община Каварна заради наложената забрана за редица дейности в новообявената защитена зона "Комплекс Калиакра". В същото време в сградата течеше заседание по въпроса.

Според Димов местните хора се притесняват не толкова от заповедта, защото тя обхваща само тези райони. Тяхното притеснение е от Плана за управление.

Нов протест на собствениците на имоти в района на Балчик, Каварна и Шабла

Нов протест на собствениците на имоти в района на Балчик, Каварна и Шабла

Жители на община Каварна блокираха пътя Българево - Калиакра

"Никой няма да спре обработването на Добруджа там, където се е обработвало до момента", заяви Нено Димов. Вчера след срещата с премиера Бойко Борисов е решено във вторник в МС да има нова среща, на която да се търси общоприето за всички решение на въпроса със защитената зона.

"Скандалът избухна за неразбиране, че заповедта има много малък обхват", категоричен е екоминистърът. "7600 дка, което не е малко, когато говорим за частна собственост, е съществено", поясни той.

Еколози искат оставката на министър Нено Димов

Еколози искат оставката на министър Нено Димов

Осъдени сме заради 6 проекта - голф игрище и 5 ветрогенератори

Делото е за 600 проекта, сваляме 10, от които 3 не са реализирани. Голф игрище и ветрогенератори няма да се разрушават, обясни министърът на екологията.

Глобите няма да почват септември-октомври, при положение, че проектите няма да бъдат реализирани, обясни Нено Димов. Ще говори с малтийския еврокомисар по екологията Кармена Вела, обеща той.

По думите му, глобите срещу страната ни са много сериозни, по-разумно е да не плащаме глобите, а ако стопаните трябва да бъдат компенсирани - компенсацията да отива към тях, вместо за глоби, обясни Димов.

Обществото е подведено за Натура 2000, убедени от БДЗП

Обществото е подведено за Натура 2000, убедени от БДЗП

Да премахнат ветропарковете в голф игрището "Тракийски скали", искат от дружеството

През септември продължават разговорите с Брюксел по темата, обясни екоминистърът. Според него доброто българско решение е ако в България различните интереси могат да бъдат балансирани.

Всичко, което има решение за строеж и е започнато до заповедта, строежът ще може да продължи, обясни Нено Димов за ограниченията там. По думите му през 2008 г. заведена заповедта (за ограничаване), защото има много разрешения за строеж тогава.

Запитан защо е запазил голфът и метрогенераторите, а има ограничение за селскостопанска продукция, Димов каза: "Перките са свързани с едно, а земеделието с друго". В момента перките и голфигрището е спасено, няма да бъде събаряно. Що се отнася до останалата част от територията, заповедта трябваше да влезе в сила, каза министърът на екологията в третия кабинет "Борисов".

Не мога да кажа дали в защитената територия е включено и летището Добрич, което е действащо, отговори на въпроса дали и аеродрумът е в забранителната зона. "Има хвостохранилища, които са включени в Натура 2000 има и други грешки. В заповедта не влиза летището", допълни той.

Относно решението на ВАС, с което се отменя заповед на служебния екоминистър Ирина Костова, че природен парк Пирин няма нужда от екооценка, той обясни, че ВАС единствено отмени заповедта на министъра, че такава оценка не е необходима.

За случая, при който в морето се излива нечиста тръба, Димов обясни, че РИОСВ направи проверки и даде предписания община Созопол да каже дали е законно или незаконно тръба да се излива в морето. Без Синеморец и Ахтопол цялото Черно море е с изградени пречиствателни станции, допълни Димов.