След защитена зона "Калиакра" ще дойде защитена зона "Балчик", защитена зона "Шабла", след това идва със страшна сила буфер "Рила", Банско, Пирин, Странджа. Това е някакъв кошмар, дежа вю. Така коментира по БНТ вицепремиерът Валери Симеонов създалата се ситуация около защитената зона "Калиакра".

"Изправени сме пред задачата да решим едни натрупани проблеми, които са започнали още в началото на 2000 г.", каза Симеонов.Тежестта на решението обаче пада върху сегашното правителство, посочи Симеонов.

По думите му е невъзможно да се защитят всички интереси. Симеонов допълни, че промени в територията на Натура 2000 не са възможни.

Борисов изпрати МОСВ да чертае и обяснява в Калиакра нива по нива, бостан по бостан
Обновена

Борисов изпрати МОСВ да чертае и обяснява в Калиакра нива по нива, бостан по бостан

Тежко е да си медиатор между интереси не на олигарси

"Тия въпросни степи нямат нищо общо с юношеските ми романтични представи на празни тревисти пространства, в които препускат мустанги - нищо подобно. Сега представляват едни парчета необработваема земя", заяви Симеонов. Според вицепремиерът тези степи представляват дерета, крайпътни канавки - нищо, което да създаде впечатление, че това е истинска степ.

Симеонов допълни, че хората, които са протестирали, са били "леко провокирани от липсата на информация ". Той обаче не изключи и провокацията да е политическа акция от опозицията. Според Валери Симеонов държавата трябва да предложи на собствениците на земи обезщетение.

Нено Димов уверява, че скандалът за Калиакра е избухнал от неразбиране

Нено Димов уверява, че скандалът за Калиакра е избухнал от неразбиране

Никой няма да спре обработването на Добруджа, където се е обработвало до момента

"Чакат ни още много такива зони", предупреди Симеонов. Зелените организации, започвайки от едни благородни идеи, са се превърнали в доходоносен бизнес, смята вицепремиерът.

По думите на Симеонов най-доброто решение е да търси преначертаване на тези зони.

ВАП проверява заповедите на МОСВ за казуса "Калиакра"

ВАП проверява заповедите на МОСВ за казуса "Калиакра"

За въведените забрани на територията на защитена зона "Комплекс Калиакра"