Много е тежко да балансираш между различните интереси и то интереси не на олигарси - вашите интереси. Такъв коментар направи премиерът Бойко Борисов по време на срещата на всички страни, която се провежда на Министерски съвет за напрежението, което възниква по казуса със защитените територии край Калиакра.

Борисов заяви, че дори и да има олигарси, те не са предмет на разговора.

Заради Натура 2000 протестират в Каварна, Балчик и Шабла

Заради Натура 2000 протестират в Каварна, Балчик и Шабла

Ще се забрани и ограничи рибностопанската дейност на българските рибари, без да им се дава алтернатива.

Премиерът изпрати министър Нено Димов и служителите на МОСВ "там, на място, не в офиса, а нива по нива, план по план, бостан по бостан, ако трябва" да разясняват и обсъждат Плана за управление на територията.

Планът за управление 2,5 г. да се прави там на място, за да може да чуе всеки един човек", заръча Борисов и допълни, че има и компенсаторни механизми в МОСВ, МЗХ, които могат да се изпулват. По думите му между 20 и 40 млн. лв. има в различни компенсаторни механизми.

Нено Димов иска по-дълъг срок за плана за управление на "Калиакра"

Нено Димов иска по-дълъг срок за плана за управление на "Калиакра"

Проблемът е в очертаването на земите

"Едва тогава, ако бостанът му е на границите, да можем да му дадем бостан на друг терен. 20-30-40 млн. има в различните компенсаторни мерки - или ще им разменим, или ще им платим.

Борисов спря заповедта, изкарала на протест Балчик, Каварна и Шабла
Обновена

Борисов спря заповедта, изкарала на протест Балчик, Каварна и Шабла

Нареждането на Борисов е на фона на протестите на жители на трите общини

По отношение на напрежението Борисов констатира, че "страхът и слухът в България работят със страшна сила". Затова и говоренето с хората и обществените обсъждания са толкова важни. Само така и може да се успее в Брюксел - "ако демонстрираме единство".

Премиерът обясни и че ако не проявим толерантност и разбиране, ще стигнем до осъдителни решения и тогава ще възбудим и другата част на България.

ВАП проверява заповедите на МОСВ за казуса "Калиакра"

ВАП проверява заповедите на МОСВ за казуса "Калиакра"

За въведените забрани на територията на защитена зона "Комплекс Калиакра"

"Аз съм ги чул всички - увери накрая Борисов, и визирайки представителите на МОСВ от Дирекция за управление на защитени територии, посочи че за направа на картите имат краен срок .

Нено Димов уверява, че скандалът за Калиакра е избухнал от неразбиране

Нено Димов уверява, че скандалът за Калиакра е избухнал от неразбиране

Никой няма да спре обработването на Добруджа, където се е обработвало до момента

В началото на срещата премиерът подчерта, че Брюксел е на наша страна и искат решение на проблема. Той призова към консенсус и намиране на решение.

Припомняме, казусът "Калиакра" се зароди миналата седмица, след като министър Нено Димов подписа заповед, с която привежда в изпълнение мерките по защита на териториите от НАТУРА 2000 в Добруджа и спира налагането на санкции от страна на ЕК на страната. По-късно обяви, че спира изпълнението на тази заповед, докато не се намира консенсусно решение. 

Собствениците на земя от общините Балчик, Каварна и Шабла протестираха по време на организираното обществено обсъждане и се стигна и до напрежение с жандармерията. Те се обявяват против забраните, които според тях засягат и развиването на земеделие и риболов.

Премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Валери Симеонов и екоминистърът Нено Димов водиха преговори между различните страни тази неделя, като тогава бе свикана и днешната разширена среща в Министерски съвет.