Министърът на околната среда и водите Нено Димов подчерта, че проблемът на Калиакра не е в Брюксел, не и в НАТУРА 2000, проблемът е в начина, по който са очертавани земите.

Планът за управление не е нещо, което се измисля от министър, планът ще бъде готов тогава, когато отчете всички гледни точки, подчерта Нено Димов.

Борисов изпрати МОСВ да чертае и обяснява в Калиакра нива по нива, бостан по бостан
Обновена

Борисов изпрати МОСВ да чертае и обяснява в Калиакра нива по нива, бостан по бостан

Тежко е да си медиатор между интереси не на олигарси

Димов посочи, че днес очаква да бъде решено от участниците дали ще бъде удължен срокът на заповедта, която засяга понто-серматските степи.

Следващата ми заповед за защитената зона ще бъде съобразена с точното решение на Европейския съд. Не можем да направим за две седмици план за управление и ще търсим начин да удължим този срок с анекс, одобрен от Брюксел, каза Димов.

Прокуратура проверява заповедите за "Комплекс Калиакра"

Прокуратура проверява заповедите за "Комплекс Калиакра"

Нено Димов трябва да представи копия на преписките за издаване на заповедта

Искам да направим нещо работещо, искаме да сменим начина, по който се водят политиките по опазване на околната среда, заяви Димов и призова за привличане на всички заинтересовани страни в най-ранен етап. Той посочи, че е важно как процедираме, така че да спестим на България влизането във фаза на реални санкции от страна на Европейския съд.

Също така е важно как ще се процедира с плана за управление оттук нататък и това да стане по такъв начин, че проблемите да се решават оперативно.

Борисов говори с комисаря Вела за казуса Калиакра

Борисов говори с комисаря Вела за казуса Калиакра

"Натура 2000" не забранявала икономическа дейност

Анна Ганева, Институт по биоразнообразие при БАН настоя, че не Министерски съвет е мястото, където трябва да се обсъжда планът за управление, а това трябвало да стане по време на обществено обсъждане. Тя декларира, че от БАН са готови да спазят процедурите по обществено обсъждане оттук нататък.

Обществото е подведено за Натура 2000, убедени от БДЗП

Обществото е подведено за Натура 2000, убедени от БДЗП

Да премахнат ветропарковете в голф игрището "Тракийски скали", искат от дружеството

Ганева изтъкна, че изключително голямото разочарование и обида е понесла българската научна общност в последните седмици от медиите.

Припомняме, казусът "Калиакра" се зароди миналата седмица, след като министър Нено Димов подписа заповед, с която привежда в изпълнение мерките по защита на териториите от НАТУРА 2000 в Добруджа и спира налагането на санкции от страна на ЕК на страната. По-късно обяви, че спира изпълнението на тази заповед, докато не се намира консенсусно решение.

Собствениците на земя от общините Балчик, Каварна и Шабла протестираха по време на организираното обществено обсъждане и се стигна и до напрежение с жандармерията. Те се обявяват против забраните, които според тях засягат и развиването на земеделие и риболов.

Премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Валери Симеонов и екоминистърът Нено Димов водиха преговори между различните страни тази неделя, като тогава бе свикана и днешната разширена среща в Министерски съвет.