Премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Валери Симеонов и екоминистърът Нено Димов водиха преговори между различните страни в казуса около "Комплекс Калиакра".

"С цялото ми уважение към всички, българската земя е на българския народ", посочи министър-председателят Бойко Борисов при срещата си с кметовете на общините от района на крайморска Добруджа и инициативни комитети за обсъждане на ситуацията.

Борисов спря заповедта, изкарала на протест Балчик, Каварна и Шабла
Обновена

Борисов спря заповедта, изкарала на протест Балчик, Каварна и Шабла

Нареждането на Борисов е на фона на протестите на жители на трите общини

"Със сигурност ще се наложи да се плаща и да се компенсира. Това имаме да решаваме", каза Борисов.

Премиерът акцентира, че целта на срещата е да се намери решение, което да не увреди нечии интереси. Както тези на собствениците на имоти, така и тези на данъкоплатците.

Борисов предлага на Министерски съвет във вторник да се проведе ново обсъждане, но този път и с участието на екоорганизациите.

"Във вторник започваме отначало... Когато има три страни, с общи усилия трябва да намерим решение. Нека се изслушаме. Имот по имот, нива по нива ще разглеждаме. По-добре, вместо да плащаме глоба, тези пари на българи да ги дадем, да останат в Добруджа, там, където е неразрешим проблемът... Имаме компенсаторни инструменти, с които да започнем. Трябва да намерим едно българско решение, което да не ощети нито вас, нито останалите български данъкоплатци.", каза министър-председателят на срещата във Варна.

Премиерът призова протестиращите да не превръщат екоорганизациите в свои врагове.

Ще се търси съдействие от Европейската комисия и ще бъде отправена покана към комисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела, за да посети района и да види на място цялата ситуация и да се увери, че "ние по никакъв начин не сме съсипали природата".

По-рано от гражданска инициатива "Да спасим Крайморска Добруджа" разпратиха до медиите отворено писмо-декларация, в което апелират първо да се приеме Общият Устройствен план на Общините Шабла, Каварна и Балчик и след това да се въвеждат зони със забрани и ограничения, както и Интегриран план за управлението им.

В писмото си от инициативата апелираме Главният прокурор Сотир Цацаров да се самосезира и да извърши разследване на замесените държавни служители и експерти за законността на Обществените обсъждания и приложените насилствени мерки срещу българските граждани.

Оплакванията им са свързани и с това, че твърдят,че екипи на жандармерията са нападали протестиращите вчера, 5 август, а са пазили еколози.

Сред исканията им са още стартиране на нова процедура по картиране на Защитените зони в Крайморска Добруджа. От гражданската инициатива изтъкват, че лично министър Нено Димов е съобщил, че подадените данни в Стандартния формуляр от Зелени НПО през 2006-7г към Европейската Комисия са грешни. По този повод те искатуволнението на всички експерти от Софийски университет и БАН, изготвили предишното картиране.