Нещо, което е потвърдено в дълга процедура в целия ЕС, при нас спира растежа. Това каза по време на обсъждането на плановете за управление на защитена зона Калиакра екозащитникът Тома Белев.

Той посочи, че дефинираните зони, които трябва да са част от мрежа защитени територии - НАТУРА, са съгласувани и с научния орган на ЕК и със самата ЕК.

Борисов изпрати МОСВ да чертае и обяснява в Калиакра нива по нива, бостан по бостан
Обновена

Борисов изпрати МОСВ да чертае и обяснява в Калиакра нива по нива, бостан по бостан

Тежко е да си медиатор между интереси не на олигарси

Белев настоя МОСВ да се извини на учените на БАН, тъй като е допуснато благодарение на тяхно възлагане на обществена поръчка за изготвяне на плана, учените да бъдат унижени и то за грешка, допусната в тяхно пресъобщение със сгрешени режими за временна забрана.

Белев призова МОСВ да ускори максимално процеса по обявяване на защитената зона "Комплекс Калиакра".

Еколози искат оставката на министър Нено Димов

Еколози искат оставката на министър Нено Димов

Осъдени сме заради 6 проекта - голф игрище и 5 ветрогенератори

От всички 350 зони, ние имаме приети едва 125, а ни остават 225 зони, за които нямаме заповед. Няма как да се приема план за управление, докато няма заповед на министъра, настоя Белев.

Той предупреди, че се подготвят нови наказания. По думите му е редно да се завърши изграждането на мрежата. Трябва ли да ни накажат за Рила, че не е завършен процесът, попита Белев.

Нено Димов иска по-дълъг срок за плана за управление на "Калиакра"

Нено Димов иска по-дълъг срок за плана за управление на "Калиакра"

Проблемът е в очертаването на земите

С цел предотвратяване на нови наказателни процедури и изпълнение, той призова МОСВ да издаде методика за оценка на комулативния ефект. Ние не оценяме комулативния ефект, което се отчитало и в решението на съда.

Той изтъкна, че в комплекс "Калиакра" има огромни собственици на гори, получени на принципа "кон за кокошка". Мога да коментирам собственик по собственик, договор по договор. Към настоящия момент промяната на начина на трайно ползване не се преценява, отчете Белев.

За милиони евро санкции, ако не спазваме НАТУРА 2000, обясни Нено Димов

За милиони евро санкции, ако не спазваме НАТУРА 2000, обясни Нено Димов

По повод протестите на граждани от Шабла, Каварна и Балчик

Белев посочи, че реално от заповедта излиза възможността да подпомагаме собствениците. Защото с тях се обявява зоната. По НАТУРА имало 1,1 млрд. млн. компенсации за собствениците.
Предлагаме инвестиционните проекти да се премахнат - фирмите, получили държавни субсидии за инвестициите си, следва да преместят своите инвестиции. По думите му това щяло да струва много по-малко от плащането на глоби и санкции.

Белев обвини двама директори на РИОСВ, един министър, пет-шест експерта, "едни 20 човека, които се облагодетелствали през годините", довели до наказания и чудене какво да правим.

Борисов говори с комисаря Вела за казуса Калиакра

Борисов говори с комисаря Вела за казуса Калиакра

"Натура 2000" не забранявала икономическа дейност

Имаме нормативна база, имаме закони - те трябва да се спазват, настоя Белев и припомни, че МС има приета стратегия за управление на мрежата по НАТУРА.

Тома Белев участва в днешната среща в МС по казуса "Калиакра", свикана от премиера Бойко Борисов след проведените разговори между различните страни тази неделя във Варна.

Припомняме, казусът "Калиакра" се зароди миналата седмица, след като министър Нено Димов подписа заповед, с която привежда в изпълнение мерките по защита на териториите от НАТРУА 2000 в Добруджа и спира налагането на санкции от страна на ЕК на страната. По-късно обяви, че спира изпълнението на тази заповед, докато не се намира консенсусно решение.

Собствениците на земя от общините Балчик, Каварна и Шабла протестираха по време на организираното обществено обсъждане и се стигна и до напрежение с жандармерията. Те се обявяват против забраните, които според тях засягат и развиването на земеделие и риболов.