До края на тази година трябва да бъде изработен Национален екшън план за развитието на възобновяемите енергийни източници.

Това съобщи Велизар Киряков - председател на Асоциацията на производителите на екологична енергия, цитиран от БНР.

Той участва в среща, посветена на проблемите пред сектора и на нуждата от промени в законодателството.

Предстои приемането на нова европейска директива, която ще задължи България до 2020 г. 16 % от произведената в страната енергия да бъде от възобновяеми източници, посочи Киряков.

По думите му, в момента делът на този вид енергия е около един процент. Киряков уточни още, че в проектодирективата са посочени конкретни изисквания за повишаване на процента на всеки две години. Според него страните-членки на ЕС, които не изпълняват ангажиментите си, ще търпят санкции.

Той допълни, че е необходимо да бъде създаден специален орган, който да се занимава с възобновяемите източници. Синхронизирането на законодателството трябва да завърши до юли 2010 г.

Производителите на екологична енергия в България все още срещат сериозни трудности при присъединяването на мощностите си към националната електропреносна мрежа, отбеляза още Киряков.

 Според него заради тези проблеми две браншови асоциации са завели дело във Върховния съд. Те обжалват текстове от Наредбата за присъединяване на мощностите.