Междуведомствена експертна група ще подготви проект на междуправителствено споразумение по проекта "Южен поток".

Това реши на днешното си заседание Министерският съвет.

Проектът "Южен поток" предвижда изграждането на транзитен газопроводот Русия през Черно море и територията на България към Южна Европа.

Според правителството чрез проекта страната ни ще стане стратегически център за разпределение на природен газ към Европа.
„Южен поток" според кабинета ще повиши степента на сигурност на енергийните доставки за България, региона и Европа, тъй като ще предложи алтернативни маршрути за доставка на природен газ.

Очаква се общата дължина на черноморския участък да е около 900 км, а максималната дълбочина, на която ще бъдат разположени тръбите е над 2 километра. Капацитетът на черноморския участък от газопровода ще бъде 30 млрд. куб. м газ годишно.

Експертната група ще се ръководи от заместник-министър на икономиката и енергетиката. В нея ще влязат по един представител на министерствата на икономиката и енергетиката, на регионалното развитие и благоустройството, на външните работи, на финансите, на околната среда и водите, на администрацията на Министерския съвет и на "Булгаргаз холдинг" ЕАД.

Експертите периодично ще информират правителството за хода на преговорите.