Експертите, работещи по дела пред Европейски съд по правата на човека, ще получават допълнително възнаграждение. Това се реши на заседание на Министерски съвет.

Правителствените агенти и държавните служители, които подпомагат работата им в звено „Процесуално представителство на България пред Европейски съд по правата на човека" в Министерство на правосъдието ще получават допълнително възнаграждение в размер на основната заплата на съответния служители.

През последните години нарасна броят на жалбите, подадени в Европейския съд по правата на човека. През 2006 те са се увеличили с 40% спрямо 2005 година.

От 2004 г. Процесуалното представителство пред съда се осъществява от правителствени агенти. Задълженията им са свързани не само с подготовката на позицията на българското правителство по делата, но и с изпълнение на задълженията.

В момента в това звено в Министерство на правосъдието работят двама правителствени агенти, младши експерт и технически сътрудник, което е недостатъчно за обема работа. Щатното разписание на звеното е 6-ма служители.

Сред квалифицираните в областта специалисти липсва интерес, тъй като възнаграждението не съответства на високите изисквания за заемане на длъжността.

В същото време интересите на жалбоподателите срещу България се защитават от утвърдени юристи и неправителствени организации, за които работят сериозни екипи от български и чуждестранни експерти.