Бъдещият водач на евролистата на БСП Елена Йончева сезира Конституционния съд за промените в Закона за личните данни. Йончева ги определи като опасни промени, създаващи условия за цензура в българската журналистика.

Въпреки всичко българската журналистика остава основният гарант за свободата и демокрацията в България. Това коментира Елена Йончева пред журналисти преди да влезе в Конституционния съд.

От АЕЖ искат президентът да наложи вето върху Закона за личните данни

От АЕЖ искат президентът да наложи вето върху Закона за личните данни

Законово се налага цензура, мотивират се от международната репортерска асоциация

Припомняме, в началото на февруари месеци президентът Румен Радев наложи вето върху промените в Закона за защита на личните данни. Той оспори приетите критерии, по които журналисти, учени и писатели са задължени да доказват, че използват лични данни правомерно. Тогава държавният глава определи текстовете като свръхрегулация, ограничаваща свободата на изразяване. Мнозинството в залата на Народното събрание обаче отхвърли неговите аргументи.

Наред с това Йончева обяви, че Цветан Цветанов е купил "луксозен апартамент на скандално ниски цени". Йончева припомни и последния документ на ЕК, в който се посочва, че 2/3 от скандалните сделки на видни политици у нас не се разследват.

Поставяме въпроса и припомняме, че Цветанов стана известен като политика с шестте апартамента, каза депутатът от БСП Явор Божанков.

По думите му случайно или не тогавашният шеф на НАП стана депутат от ГЕРБ. Днес (вчера - б.р.) е станало ясно, че Цветанов е собственик на апартамент в една от най-скъпите сгради в България, купен със заменки, като е приспадната сумата от 1 милион лева.

Социалистите настояват КПКОНПИ и органите да разследват сделката. Божанков допълни, че призовават премиера Борисов, който заяви, че няма да търпи дори съмнения за корупция, да се огледа около себе си, където се правят сделки и заменки и да вземе решително мерки срещу това.