България трябва да направи всичко възможно да не участва в една бъдеща война между НАТО и Русия. Това заяви евродепутатът Елена Йончева в ефира на БНТ. От изказванията на българските политици таоставала с впечатление, че се подготвяме за това. Според евродепутата обаче въпросът е как такава война ще се отрази на страната ни и дали България ще оцелее след нея.

В връзка с новата европейска помощ за Украйна Йончева коментира, че не е много ясно за какво се дават тези 50 млрд. евро - за хуманитарна помощ, за възстановяване на страната или за оръжие. Тя изтъкна, че оръжието не решава проблема и трябва да се търси мирно решение, а Европа да е активна страна в този процес.

"Тази нелегална бежанска вълна няма да ни отмине. Въпросът е как ще се справим", заяви Йончева във връзка с проблема с нелегалните мигранти в ЕС и в страната ни.

Тя посочи, че към момента се подготвят 9 законопроекта, които ще бъдат в полза на България и другите държави - външни граници на Евросъюза, които са най-засегнати от досегашния Дъблински регламент.

Евродепутатът посочи, че проверките на влизащите нелегално в държавите в ЕС ще бъдат по-сериозни, с по-лесен обмен на данни, като така ще се подобри и работата по залавяне на терористи. Ще има и тристранно споразумение за връщане на мигранти. Предвижда се принцип за солидарност за разпределение на мигрантите в страните в Европейския съюз, за да не остават те в държавите, които са ги заловили.

Редица държави смятаха, че трябва тези мигранти да бъдат наша грижа, каза още Йончева. По думите й минимум 30 000 души ще бъдат разселвани годишно в ЕС, с изключение на период на кризи. Ангажиментът на България предвижда при наплив в Евросъюза да приемем 0.9% от нелегалните мигранти. Например въз основа на този принцип при 360 00 души, влезли нелегално в страните от Европейския съюз, страната ни трябва да приеме 3000 души. Ако обаче има наплив на нелегални мигранти в България, част от тях ще трябва да бъдат приети от други страни в ЕС.

Елена Йончева посочи още, че новото законодателство ще влезе в сила след 2 години.

Във връзка с предстоящите евроизбори тя коментира, че след тях ще се увеличат десните партии и крайната десница. Запитана дали ще се кандидатира отново за евродепутат Йончева отговори, че работата по проектите, в които участва, продължава, но има още много време. Към момента тя не води преговори за участие в конкретна листа.

По темата за евентуален политически проект на президента Румен Радев Елена Йончева не навлезе в конкретика, но отбеляза, че той се ползва с голямо одобрение, а на избори у нас гласуват около 30% от хората, което значи, че 70% от българите не са представени политически, така че има нужда от нова партия.