Инициативата "Три морета" е стратегически план и не е тук като еднократно изригване, за да угасне. Това заяви дългогодишният посланик на България в САЩ, днес част от Атлантическия клуб в България Елена Поптодорова в сутрешния блок на БНТ за днешната инициатива "Три морета".

Тя обясни, че когато няма обективен разказ за инициативата, вакуумът се запълва от много високи децибели за всички опасности, рискове и щети.

В София се тестват червените линии на Путин

В София се тестват червените линии на Путин

Ииницативата "Три морета" може да спомогне, поне частично, за разрешаването на един проблем от региона - буксуващата политика на Източното партньорство на ЕС, поради което Русия и Турция печелят допълнително влияние в Черноморския регион

Присъствието на американската група в инициативата показва заинтересоваността на САЩ. Има много силна 13-членна делегация на конгреса, много силна група от самата администрация и отделно от Атлантическия съвет. Най-големите гиганти в дигиталната сфера на високите технологии са тук у нас, отчете Поптодорова.

Разликаката в инвестициите в западната част на Европа в сравнение с източната част на Европа е 15 трилиона евро. Ние, в Европа, не можем да бъдем с раздвоена самоличност, посочи тя.

Тя увери още, че инициативата "Три морета" не може да се използва като фронт срещу други държави. Инициативата тръгна на президентско ниво, но парите и проектите ги дават правителствата. Силните фактори за реализацията е изпълнителната власт навсякъде, отбеляза Поптодорова.

Вътрешната конюнктура за щастие е извадена от инициативата "Три морета". Няма как толкова бързо да се извърши замяна на енергийните източници, но две революции са се случили - за шистовия газ и дигиталната революция. България няма как да остане извън тези тенденции и започва да се говори за публично частно партньорство, доволна е Поптодорова.

"Трите морета са отворени за всякакви инвеститори", подчерта тя.

За прозрачност настоя Радев при финансирането на проекти от "Три морета"

За прозрачност настоя Радев при финансирането на проекти от "Три морета"

Той отбеляза, че активната дейност на Инвестиционния фонд е решаваща стъпка