България отново е на световната карта на военното корабостроене, заяви пред БНР във Варна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който заедно с президента Румен Радев, военния министър Драгомир Заков и командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов участва в церемонията по полагането на кила на новия патрулен многофункционален кораб за ВМС в завода "Делфин" край Варна.

Корабът ще бъде готов през 2025 година.

Адмирал Емил Ефтимов посочи, че строителството на кораба "Храбри" върви по план.

"Надяваме се в началото на 2025 г., когато е определеният срок, да присъстваме на спускането на вода на "Храбри". От NVL ме убедиха, че са взети всички мерки строителството на двата кораба да бъде съгласно плана. Друг факт, който е свързан със строителството на кораба, е стартиралият процес на придобиване на боеприпаси.

Първата сделка вече е факт, одобрена е от кабинета, говорим за противокорабните ракети. Сега се подготвя отново решение за Министерския съвет за системите за противовъздушна отбрана. Надяваме се до края на годината и този въпрос, който беше оспорван миналата година, ние доказваме, че планирането ни е правилно".