"Всички се нуждаем от придобиване на ново въоръжение и техника. С коопериране за съвместно придобиване на способности, да избегнем нежелана конкуренция между нас."

Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в свое изказване на годишната конференция на Военния комитет на НАТО в естонската столица Талин, съобщиха от Министерството на отбраната. Той изтъкна необходимостта от съвместно придобиване на въоръжение и техника като начин за избягване на оскъпяването и за постигане на по-добри условия и цена за закупуване.

"Необходимо е да изградим механизъм за координация, съгласуване и не на последно място, поддържане на връзка с индустрията. Нашите отбранителни предприятия се нуждаят от дългосрочно прогнозиране, планиране и коопериране, за да могат да задоволят нарастващото търсене. Войната в Украйна показва нужди в критични области, които трябва да бъдат компенсирани в кратки срокове", отбеляза началникът на отбраната.

Димитър Стоянов: Мека сила са и икономическите санкции
Обновена

Димитър Стоянов: Мека сила са и икономическите санкции

Още няма украинско оръжие за ремонт в страната ни

Адмирал Ефтимов коментира и участието на България в текущите мисии и операции в Западните Балкани. Според него продължаващите ангажименти в съюзен формат са гаранция за повишаването на способностите на всички участващи български формирования. "Това неминуемо оказва позитивно влияние на силите за национална отбрана и постигането на оперативна съвместимост със страните-членки", подчерта той.

Емил Ефтимов проведе и двустранна среща с италианския си колега адмирал Джузепе Драгоне. Той изказа благодарност за водещата роля, поета от Италия като рамкова държава на бойната група на наша територия. Ефтимов покани адмирал Драгоне да присъства на официалната церемония по поемане на командването на групата, която ще се състои през октомври на учебен полигон "Ново село".