Разширяването на транспортната, енергийна и дигитална свързаност между България и Турция ще допринесе за икономическото развитие, стабилността и сигурността не само на двете страни, но и на цяла Европа. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с министъра на външните работи на Република Турция Хакан Фидан, съобщават от президентството.

По думите му в разгара на енергийната криза в Европа Турция е осигурила навременен достъп на страната ни до  терминалите си за втечнен газ. Той подчерта, че това не е позволило на България да изпитва затруднения при резервирането на слотове.

Президентът акцентира и върху значимостта на предложения от България и насърчен от Европейската комисия проект "Solidarity ring" за пренос на азерски газ към страните от Централна и Източна Европа, който открива възможности и за Турция в тази насока.

Държавният глава открои съвместната работа по време на служебното правителство за разширяване на капацитета на ГКПП "Капитан Андреево" и сключения меморандум с Турция за втора жп линия Ямбол-Лесово-Елхово-Хамзабейли-Одрин. Според него засилването на транспортните връзки и увеличаването на капацитета на пропускателните пунктове между България и Турция ще придаде нов импулс и перспектива на търговско-икономическото сътрудничество за целия регион на Централна и Югоизточна Европа.

Радев и Хакан Фидан обсъдиха също и охраната на границата и противодействието на нелегалната миграция.

Обща беше позицията, че двете държави следва да засилят сътрудничеството си и за ограничаване на негативните последици от войната на Русия срещу Украйна за целия регион, но спирането на военните действия и установяването на траен мир е най-устойчивото решение.

България и Турция развиват съвместната противоминна операция в Черно море

България и Турция развиват съвместната противоминна операция в Черно море

Това стана ясно на среща между Мария Габриел и турския й колега Фидан Хакан