Енергийният министър Румен Радев посрещна с насмешка, че от парламентарната група на ДПС са му поискали оставката. Пред журналисти преди да вземе участие на кръгла маса на тема "Иновации при съхранението на енергия - ключ към устойчив енергиен преход" министър Радев заяви, че не е чувал и не е знаел за такива призиви от страна на депутатите.

Припомняме, че по време на обсъжданията за отпадането на дерогацията на "Лукойл" за три дни, депутатът от ДПС Хамид Хамид заяви от парламентарната трибуна, че ще поиска оставките на икономическия Богдан Богданов и на енергийния Румен Радев. Причината - според него те подкрепяли "кремълския режим" и ги нарече адвокати на "Лукойл".

Енергийният министър коментира и други актуални теми, свързани с енергетиката на България. За средствата за изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй", Радев коментира, че става въпрос за издаването на държавни гаранции, които да подпомогнат проектната компания при договарянето на финансирането с финансови институции и банки, за да може да имаме най-добрите лихвени условия и такси.

"Уестингхаус" няма да строи новите блокове на АЕЦ "Козлодуй"

"Уестингхаус" няма да строи новите блокове на АЕЦ "Козлодуй"

2030 г. бил оптимистичен срок за пускане на седми блок в експлоатация

Румен Радев посочи, че ще се подготви информационна стая, за потенциалните участници за изграждане на 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй". Със сигурност ще са на светло, а не на тъмно, защото на министъра не му било известно да има проблем с електроснабдяването и проблем със светлината.

Виждането на Министерството на енергетиката е, че държавата трябва да бъде собственик на съоръженията на новата ядрена мощност. В един по-дългосрочен план може да се говори за цени на електроенергия, които са в рамките на пътната карта - трайно под 80-85 евро. Не е нужно да се правят целеви договори за изкупуване на електроенергия, коментира Румен Радев.

Министерство на енергетиката следи внимателно и държавите, които могат да изкупуват от нас електроенергия. България поддържа добър диалог с Гърция, Турция, Румъния, Северна Македония. Електроенергията няма да остане нереализирана, каза още енергийният министър.