По молба на БСП, Партията на европейските социалисти успя да се пребори в Европейския парламент за отлагане на гласуването по доклада на Астрид Люлинг за отпадане на минималните нива на акцизите върху алкохолните продукти, се казва в изявление на СДС.

По-рано социалистите внесоха в Европарламента собствено предложение, с което се иска ЕС да направи изключение за България, като премахне акциза върху домашния алкохол единствено за страната ни.

С това предложение се блокира възможността да бъде свален акцизът върху алкохолните продукти, защото не е възможно Европейският парламент да гласува прецедент само за една отделна държава.
Всички условия по специфични отстъпки за България е трябвало да бъдат договорени в преговорните глави по присъединяването на страната ни - шанс, пропуснат от българското правителство.

"Българските и европейските социалисти отложиха гласуването на доклада за акцизите върху алкохолните продукти.
Гласуването трябваше да се проведе на 10 май. Социалистите отново посочиха като аргумент за своето искане "сложността на политическата ситуация в България", заяви депутатът от СДС в Европейския парламент Мартин Димитров.

Според него опитът на социалистите да създадат изкуствен прецедент в Европейския парламент пречи на Европейската народна партия да премахне минималните нива на акцизите върху производството на алкохолни продукти въобще.

От СДС припомнят, че през миналата седмица БСП поиска от ПЕС да работи за отлагане на гласуването по доклада на г-жа Люлинг за след изборите за Европейски парламент.

"Това е изключително страхлива постъпка от страна на представителите на БСП. Социалистите показват предизборен клип, в който са представени като основни борци срещу акцизите. Като опре до гласуване обаче, всичките "герои" се крият", заяви Мартин Димитров.

Депутатът от СДС предложи поправка в доклада на г-жа Люлинг, в която се казва, че "съществуващите минимални равнища на акцизните ставки представляват важен стимул за неформалната икономика, особено в двете най-нови държави членки - България и Румъния".

На съвместна пресконференция с г-жа Астрид Люлинг, дадена в Брюксел пред български журналисти и представители на медии от други европейски страни, депутатите от ЕНП изразиха възмущението си и определиха действията на социалистите като позорни и абсурдни.

"Социалистите изтъкнаха фалшивото основание, че искат време за повече разговори и консултации. Докладът е в европарламента от месец септември 2006 г. и имахме предостатъчно време да го дискутираме! Безсрамно е блокирането на доклада, само за да може БСП да не бъде поставена пред ситуацията да отговаря на неудобни въпроси пред българските граждани преди европейските избори ", заяви г-жа Люлинг.