Представителят на ВМРО-ДПМНЕ от Република Северна Македония Александър Николовски е извършил тежко нарушение на процедурите и правилника по време на заседанието на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) в Страсбург. Той отправи груби нападки срещу България и по тази причина депутатите от ГЕРБ Георг Георгиев и Деница Сачева информираха незабавно председателя на групата на Европейската народна партия, което доведе до отнемане на правото на Николовски да говори повече от името на групата на ЕНП, съобщи БГНЕС.

"Представителят на ВМРО-ДПМНЕ взе правото да говори от името на групата на Европейската народна партия. Това означава, че той трябва да изрази по определена тема позицията на цялата партия, а не своята лична, не на националната партия, която представлява, а на партията ЕНП. Той злоупотреби с тази процедура, като в триминутно изказване точно седем пъти атакува България по тема, която дори не е от компетентността на групата на Парламентарната асамблея на Европа, а на Комитета на министрите. Това беше очевидно целенасочена атака, предварително замислена, режисирана", коментира Георг Георгиев пред агенцията.

"Както знаете, ние с колегите от РСМ винаги се опитваме да бъдем максимално конструктивни и да изпълняваме общите ангажименти. За съжаление обаче се стига до моменти, когато РСМ и нейни представители злоупотребяват, включително и с процедури, с цел да уязвят България по различни теми", каза още той. Георгиев допълни: "За съжаление ние не можехме в нито един момент да си представим, че такава огромна злоупотреба, и с процедури, и с правилник, и с добри практики, в парламентарната асамблея би могла да се случи."

Броят на българите и правата им в РСМ – спор в Европарламента

Броят на българите и правата им в РСМ – спор в Европарламента

Буяр Османи и Андрей Ковачев в спор

"Нашата реакция нямаше как да закъснее и поради тази причина ние информирахме председателя на групата на ЕНП, че има такава злоупотреба с правилника, което доведе до последствие - суспендиране на правото на въпросния представител да говори повече от името на групата на ЕНП, което суспендиране беше посрещнато с аплодисменти от останалите колеги членове на всички делегации, които членуват в групата на ЕНП", посочи Георг Георгиев. Той обясни, че оттук нататък на представителя от ВМРО-ДПМНЕ ще му бъде забранено да се изказва по такива въпроси.

"България получи и официално извинение за това, което се случи в залата на Парламентарната асамблея", заяви също Георгиев.