На 14 септември Политическото бюро на Европейската народна партия е взело решение да оттегли предложението си за замразяване на членството на Съюза на демократичните сили.

Решението се основава на развитието на партията в последно време и на писмо, изпратено от новия председател на СДС Пламен Юруков. 

Припомняме, през март 2007г. председателят на ЕНП Вилфред Мартенс препоръча на Политическото бюро да замрази членството на СДС, след като през март т.г. бившият лидер на синята партия Петър Стоянов обяви присъединяването й към Движението за европейски реформи, доминирано от британските консерватори.

От ЕНП посочват, че партията е следила отблизо развитието на СДС в последните месеци и след проучване на изпратеното от Пламен Юруков писмо Политическото бюро е установило, че СДС отново изпълнява своите задължения като член на ЕНП, както го е правило преди март 2007г.  

Председателят на ЕНП Вилфред Мартенс приветства решението.

„Преди 6 месеца, заявих, че не е удачно за партия-членка на ЕНП да се присъединява към инициативи като Движението за европейски реформи и същевременно да остане член на ЕНП. Днес, съм доволен, че СДС разбра и споделя нашата позиция по този въпрос." - коментира Мартенс.

„Без съмнение трябва да отбележа, че ЕНП винаги е била и ще бъде отворена за конструктивен диалог с членове на Европейския парламент, които не са наши членове, стига да се въздържат от действия, целящи да подронят обединението на дясноцентризма в Европа", допълни Мартенс.