По въпроса за коалиционната политика и ситуацията с използването на Патриотичния фронт като „златен пръст”, Бойко Борисов отмина с пренебрежение сравнението с правителството на Орешарски и гласуването на „Атака” от преди две години.

Всички са малки партньори. Кой е по-голям – реформаторите или АВБ", попита Борисов, като заяви, че иначе не е имало шанс да се състави правителството.

Иначе с когото пия кафе – той си отива”, коментира Борисов предположенията за сключване на задкулисни сделки за запазване на правителството.

 Той подкани водещите да поканят Валери Симеонов в студиото и да го питат лично за отношенията между ГЕРБ и Патриотичния фронт.

Борисов определи Симеонов като рядко мнителен човек, затова и трябвало да го заведат лично на границата, за да му покажат строежа на оградата. Преди това той не вярвал, че се изгражда сериозно. „Но когато му покажеш нещо, той не си криви душата. Затова използвахме почивните дни – той не вярваше, че сме направили толкова голямо съоръжение”, коментира Борисов общата визита на турската граница от преди дни.

Искам да говоря за енергетика, а не за Трифонов, Първанов и други, ядосва се Борисов

Искам да говоря за енергетика, а не за Трифонов, Първанов и други, ядосва се Борисов

Не е дошло времето още за избори, заявява Бойко Борисов

По въпроса за гласуването на Изборния кодекс и протестите на българите от чужбина, Борисов повтори, че лично той е бил против правилата да се променят преди настоящите избори.

Премиерът потвърди, че депутатите от ГЕРБ са гласували по принуда някои от промените, но призова да се изчака да се внесат следващите промени, в които той е уверен, че ще поправят грешките. По думите на Борисов с тези промени ще се даде възможност да се сложат повече кутии за гласуване в изборните секции в чужбина и така няма да има опашки. 

Иначе Бойко Борисов призова няколко пъти за запазване на добри междусъседски отношения с Турция. Той отказа да коментира публичните изказвания на президента Ердоган, че ще суспендира европейските споразумения за задържане на мигрантския поток, ако не се либерализира визовия режим. Спорен Борисов това са публични изказвания, които засега не засягат практиката, а и добрите договорености, които България има с Турция.

Нека ние да се опитаме да си запазим добрите отношения с Турция, за да си опазим границата”, заяви Борисов. Той припомни случай, в който лично Давутоглу отишъл при Одрин, където имало 40 – 50 000 мигранти, готови след няколко часа да влязат в България, и ги върнал.

Премиерът е категоричен, че „един ден историята ще каже” и ще отчете приноса на правителството за мигрантската вълна, която не е заляла България. По думите на премиера „това, което стана в Гърция е било планирано да стане и в България”.

„Странджа е много по-добро място за бежански лагери от гръцките острови”, посочи Борисов, но на повторен въпрос дали действително е имало такъв план това да се случи, заяви само: „Взели сме мерки, затова продължаваме да укрепваме границата.”

Борисов даде да се разбере, че разчита на думата на турския президент Ердоган.

Той бил, по думите на Борисов, тежък и труден характер, но е невероятно силен в Турция и така се е организирал. „Ние с него имаме такива отношения – има уважение той към мен”, посочи Бойко Борисов и изтъкна заслугите на турския президент за реновирането на Желязната църква в Истанбул.

Борисов отклони въпроси дали Ердоган се намесва във вътрешната политика на България, като заяви, че всяка партия си е избрала нещо, което да си говори. Премиерът обаче определи като своя грешка, че е направил публично достояние информацията, че е имало разговори с Ердоган по времето, когато Лютви Местан е свален като ръководител на ДПС.

По въпроса за влиянието и на Русия в политиката на България, Борисов заяви, че има няколко проруски партии и това е ясно, но според него Русия вече е разбрала с кого е по-добре да работи: „С такива, които следват принципи, а не с такива, които лъжат само големи шлемове”, коментира премиерът с намек за позициите на АБВ и направеното по време на мандата на Георги Първанов.

Според Борисов проучванията за петрол и газ в Черно море няма начин да не засягат интересите на Русия, но той лично бил заявил на Путин, че това е нашият национален интерес. „Той няма как да се зарадва. Но колкото и да ти е неприятно едно нещо, то е факт”, посочи още Борисов и като аргумент за компенсация изтъкна това, че двойно сме увеличили руските туристи в България тази година.

Борисов направи признание, че в общата глобална политика България винаги е била в сферата на Русия, но подчерта, че в момента страната ни има твърда евроатлантическа позиция. Това се доказвало с усилията ни за диверсификацията и в модернизацията на отбраната.

На мен не ми е нужно нито някой да ми помага евроатлантически, нито някой да ми прави контакт с Русия”, отсече още премиера по въпроса.

По думите му в момента цената на газа у нас е една от най-ниските в Европа, тъй като само неговото правителство е имало смелостта да премахне три газови посредника. „Защо никой друг не направи това”, попита Борисов.

Борисов не пропусна да се похвали както със строителството на магистрали, така и със санирането, като безспорни успехи на неговото управление.

Той омаловажи въпрос за ремонта, който в момента се прави на магистрала „Марица”, като ремонт на една фуга, който е нормално да се е получил при ускорените срокове на строителство на пътното съоръжение, които са се наложили, за да не се изпуснат европейските средства и да не трябва да връщаме пари.