И на Първанов, и на Слави Трифонов, премиерът Бойко Борисов пожелава успех. В студиото на Нова телевизия премиерът коментира настоящата политическа ситуация от гледна точка на управляващата коалиция, предстоящите президентски избори, референдума.

Премиерът малко се ядоса на водещите, че го карат да коментира Първанов, Трифонов, Нинова и други и времето нямало да стигне да говори за енергийните проекти.

Обявеното вчера от ледира на АБВ Георги Първанов – че кандидатурата му за трети мандат не противоречи на Конституцията, Борисов приема спокойно, тъй като по този начин става ясно защо АБВ е напуснала правителството.

Стана ясно, че не ние сме виновни да напуснат правителството. Целта на цялата тази операция е била да се кандидатира за президент”, заяви Борисов. Според него в момента АБВ прави същото, каквото са направили и ДСБ с хода за искане да се подкрепи втори мандат на Плевнелиев.

Първанов поставя госпожа Нинова в много кофти ситуация. Тя трябва да покаже, че БСП е във възход и затова ще бъде принудена да издигне свой кандидат – По същия начин и реформаторите заявиха: да дойде Бобрисов, че трябва да му кажем, че трябва да подкрепи Плевнелиев, но като независим.”, обясни премиерът.

По отношение на настоящия президент Росен Плевнелиев, Борисов посочи, че веднага след заявката на ДСБ е имал разговор с него. „Казах му – искам да знам, кажи ми какво и как мислиш и ако мислиш, за да направя и аз каквото”, посочи Борисов и заяви, че повече не желае да разказва от негово име.
Още тогава обаче Плевнелиев му заявил, че не иска да се бори за втори мандат, като се аргументирал с лични причини.

Иначе на въпрос дали преди това е бил готов да подкрепи Росен Плевнелиев за втори мандат, премиерът отсече: „Естествено”.

Той бе категоричен, че още не е дошло времето на изборите и издигането на кандидатури, като това щяло да стане през август месец Борисов беше лаконичен и че Цветан Цветанов няма да е кандидат, тъй като никога не е пожелавал, а и никога не е ставало въпрос. Като пълни измишльотини Борисов определи теорията, че ГЕРБ е мислела да издигне за президента Ивайло Калфин.

По въпроса за референдума, иницииран от Слави Трифонов, Борисов коментира, че като демократична партия са направили всичко възможно въпросите да влязат, но част от тези въпроси противоречат на Конституцията. Борисов обаче предупреди, че начинът, по който някои въпроси влизат, е опасен, тъй като разбиват самата държавност.

Нека да питаме народа, но понякога този народ е наивен и се поддава на манипулация, посочи Бойко Борисов. Той разказа примери със санирането, където идвали хора и му казвали, че са повярвали, че с подписването на тези договори по програмата, ще им вземат апартаментите или ще им вдигне много данъците.

А иначе, по думите на Борисов, точно при санирането на блокове има най-добрият строителен надзор, тъй като всички баби и жени наблюдават ежеминутно майсторите. Защо Слави Трифонов не говори за енергийната ефективност, запита реторично премиерът видимо ядосан от изявите на шоумена

След това отклонение за бабичките и народа, Борисов пожела отново успех на Слави Трифонов, макар и да се възмути на предоставеното му огромно ефирно време от три часа.

"Пожелавам му успех, да е жив и здрав, аз умея да уважавам качествата на другите. Добре дошъл в политиката. Но колкото аз ще се справя на сцената да пея и играя, толкова и той ще се справи на политическата сцена”, прогнозира Бойко Борисов.