Борбата с коронавируса изисква общи усилия, сътрудничество и солидарност. Около тази позиция се обединиха държавните глави на България и Турция Румен Радев и Реджеп Тайип Ердоган, които проведоха телефонен разговор по инициатива на турския президент.

Радев поздрави своя турски колега за предприетите мерки в борбата с коронавируса и оказване на социална и икономическа подкрепа на засегнатите, която да смекчи негативните ефекти от кризата.

Българският държавен глава изрази признателността си за бързата реакция на Турция, която първа предостави на страната ни медицински материали и предпазни средства. Ердоган пък отбеляза съдействието на Турция при евакуирането на 46 български граждани от Мароко.

Турция освободи от карантината българските тираджии

Турция освободи от карантината българските тираджии

Българските шофьори ще могат да влизат в страната след медицински преглед

В условията на тази криза България и Турция отново доказаха, че са добри приятели и съседи, беше позицията на двамата президенти.

Румен Радев благодари за своевременното решение на турската страна за пропускане на тежкотоварните камиони през българо-турската граница без да се прилага 14-дневна карантина за шофьорите, което е от значение не само за двете страни, а и за Европа.

Да бъде преустановена наскоро въведената практика транзитно преминаващите през България турски граждани да информират предварително чрез дипломатическо или консулско представителство за пътуването си, призова президентът Ердоган.

От своя страна българският президент постави въпроса за облекчаване на превоза на български граждани с онкологични заболявания, чието животоспасяващо лечение се провежда в болници в Република Турция. Президентът Ердоган се ангажира да постави въпроса за разрешаване в ресорните министерства.

Турският президент призова за гъвкавост и разрешение на износа на етанол от България за Турция, необходим за производство на дезинфектанти. Президентът Радев подчерта, че при първа възможност страната ни приоритетно ще възстанови доставките на етанол за своята съседка.