Бюджетът на ЕС предвижда над 15 милиарда лева за България, срещу които страната ни трябва да проведе реформи и да инвестира в решения, допринасящи за енергийната независимост и климатичната неутралност на икономиката ни. Процесът ще е сложен и за да е успешен е необходимо да се управлява прозрачно, с участието на всички заинтересовани страни. Това каза екоминистарът Борислав Сандов по време на среща на Консултативния съвет за Европейската зелена сделка.

В своето заседание Съветът прие годишна програма и определи датата 8 юли 2022 за стартиране на Комисията по енергиен преход (КЕП). Комисията за устойчива мобилност (КУМ) ще проведе първата си среща през следващата седмица. Кандидатури за членове могат да се подават до четвъртък, 7 юли, а участие в работата на комисиите могат да вземат организации, институции и представители на бизнеса с доказана експертиза и опит в посочените области. След провеждането на първите срещи на КЕП и КУМ, Консултативният съвет за Зелената сделка ще отвори покана за включване и в другите ресорни комисии.

В този процес България трябва да развие капацитет и механизъм за активен диалог в рамките на реформите по Плана за възстановяване, политиките за декарбонизация и целите в рамките на Европейската зелена сделка. 

Радев настоя за ясна стратегия за родната енергетика

Радев настоя за ясна стратегия за родната енергетика

Държавният глава посочи няколко основни предизвикателства пред "позеленяването" ни