Европейският съюз реши да забрани на България и Румъния да продават на европейския пазар някои продукти на хранително-вкусовата промишленост след влизането им в съюза от 1 януари. Това съобщи БТА, позовавайки се на съобщение на Европейската комисия.

Ветеринарните експерти на 25-те одобриха препоръка на Европейската комисия, която предвижда преходни ограничителни мерки за някои продукти.

За Румъния, както и за България, всички продукти с животински произход, произведени преди датата на присъединяване, ще могат да се продават само на националните пазари.

В Румъния множество предприятия, специализирани в областта на някои меса, птици и риби, ще имат време до 2009 г., за да адаптират функционирането си към европейските правила за сигурност на храните.
Техните продукти ще могат да се продават само на румънския вътрешен пазар.


На румънския сектор на млечната промишленост ще бъдат наложени някои ограничения. Европейските власти отбелязаха, че през 2005 г. по-малко от 50 процента от суровото мляко, използвано от тези предприятия, е отговаряло на критериите за качество на ЕС.
Продуктите, произведени от това мляко, няма да могат да бъдат продавани на европейския пазар извън Румъния.