След Covid-19 ЕС може да стане по-силен или да се засили евроскептицизмът.  Тази позиция изрази пред News.bg  евродепутатът Петър Витанов.

Кой път ще избере е изцяло в ръцете на ЕС, смята той. ЕС не е някаква хомогенна маса, не трябва да забравяме, че тя се състои от представители на 27 държави членки, посочи нашият представител в ЕП.

Той е оптимист от това, което вижда като процеси в общността. Витанов вярва, че ЕС ще избере пътя  за укрепване на интеграцията. Надежда за това му дава новата многогодишна финансова рамка, която е свръх амбициозна.

Според него достатъчно ще са средствата, които ЕС ще отдели за възстановяване от пандемията. Стъпихме отново на базисните принципи на ЕС, а именно солидарността -едни държави ще дадат повече за тези, които са най-тежко пострадали от кризата, изтъкна Петър Витанов. Това предложение на Съветва все още не е одобрено, но показвало тенденция.

Ако това се материализира в достатъчен обем, смятам, че ще тръгнем по пътя на оптимизма, смята още евродепутатът. Инак ни чака евроскептицизъм, нови мнозинства в националните държави и ново разделение в ЕС, заяви Витанов. В началото на кризата с коронавируса сме видели разделение в общността. Мерките, които ЕС предприел не били достатъчно категорични, по мнението му. Това, според него е, заради сложният механизъм на вземане на решения в ЕС. 

Това е една от поуките, трябва да се намери начин, по който ЕС да действа адекватно и бързо на кризи, иска Петър Витанов. Затова в началото държавите действали самосиндикално, затваряли граници и подкопали доверието в европейските институции. Сякаш този момент бе преодолян след първия месец и сега се вижда съвсем друго, вярва евродепутатът. Имало взаимодействие в ЕС.