Корупцията и некомпетентността на институциите правят българите все по-недоверчиви към политическите партии, парламента, правителството, съдебната система и полицията.

Европейската комисия се явява в ролята на безучастен наблюдател, който се цупи от време на време, пише българският журналист, политически анализатор и съосновател на "Нов български университет" Юлиан Попов.

Статията е публикувана в сайта Euobserver.com, съобщи БНР.

Попов припомня, че финландският посланик в България Кауко Ямсен, чиято страна в момента заема ротационното председателство на ЕС, бе цитиран в пресата през юли да говори за засилване на корупцията.

Неправителствената организация "Трансперънси интернешънъл" класира България наравно с Колумбия по равнище на корупция, но Европейската комисия се задоволява да извършва "мониторинг" - ритуал, комбиниращ наблюдаване, кимане с глава и мръщене, добавя авторът.

Той припомня индекса на икономическа свобода за 2006 година на фондация "Херитидж", който подрежда България на 64-о място зад всички други стари и нови страни членки на ЕС.

Попов се позовава и на заключението на "Икономист интелиджънс юнит" за страната ни, че "корупцията остава проблем в държавната бюрокрация и е сериозна пречка пред възможностите за бизнес".

Доверието в европейските институции също се стопява. Пресата в България представя ЕК най-вече като институцията, която ще наложи абсурдни данъци върху домашната ракия и ще попълни броя на глупавите закони и правила, оставяйки тяхното изпълнение в ръцете на дискредетираните местни власти, отбелязва Попов.

Според него ЕК не прави много, за да промени този имидж, а чака на последната гара, за да види дали влакът на България ще пристигне на време.