Двустранният стокообмен между България и Гърция достига 3 млрд. евро през 2016 година. Това стана ясно по време на първото официално посещение на президента Румен Радев в страна от региона на Югоизточна Европа - Гърция.

"България и Гърция са свързани от стратегическо партньорство както в двустранен план, така и в рамките на Европейския съюз и НАТО. Двете държави могат да бъдат пример за добросъседски отношения на Балканите, изградени върху общите европейски ценности".

Това заяви държавният глава Румен Радев, който е на държавно посещение в Гърция по покана на гръцкия си колега Прокопис Павлопулос. Това е първата визита на Румен Радев в Югоизточна Европа след встъпването му в длъжност като държавен глава.

Двете държави ще продължат да насърчават контактите между бизнеса, подчерта президентът Радев. "Развитието на енергийните и транспортни връзки е от съществено значение за увеличаване на стокообмена и туризма", каза българският държавен глава.

Той призова да се доизгради инфраструктурата на съществуващите гранични-контролно пропускателни пунктове и за строежа на нови. През миналата година страната ни е била посетена от 1 100 000 гръцки граждани, а 1 200 000 българи са избрали да почиват в Гърция.

"Това са реални показатели за добрите отношения между двете държави. Милиони граждани на двете страни свободно пътуват, почиват, работят и се обучават на територията на съседа", подчерта българският президент.

Изграждането на междусистемна връзка между газопреносните мрежи на Гърция и България, е от значение не само за страната ни, но и за региона, е позицията на държавния глава.

Румен Радев призова този проект да се реализира в предвидените срокове, което ще позволи диверсификация на източниците и на маршрутите за пренос на природен газ както за България, така и за държавите от Централна и Югоизточна Европа.

Президентът Павловулос потвърди подкрепата на страната си за присъединяването на България към Шенгенското пространство. "Това е от особена важност за България, защото само така можем да гарантираме ефективна борба с нелегалния трафик на хора и срещу тероризма. Крайно време е това да бъде разбрано и от останалите страни-членки на ЕС", заяви Румен Радев.

Президентът Радев открои и усилията на двете държави за справяне с нелегалната миграция, борбата с тероризма и засилването на сътрудничеството между въоръжените сили на България и Гърция като основен фактор за гарантиране на стабилността в нашия регион.

Двамата президенти бяха единодушни, че България и Гърция ще продължат да работят заедно в интерес на един по-силен и стабилен Европейски съюз, защото това е бъдещето на Европа. Обща беше и оценката, че двете държави ще продължат да подкрепят процеса на европейска интеграция за своите съседи от Западните Балкани.

"По отношение на европейската перспектива за държавите от Балканите сме на едно мнение. Те трябва да изпълнят критериите за членство и нещо много важно за Балканите - добросъседските отношения и взаимното уважаване на историята трябва да бъдат задължително условие за започването на преговори за членство", допълни Румен Радев.

В Атина българският държавен глава положи венец на гроба на Незнайния воин. По-късно беше посрещнат с официална церемония в Президентския дворец, където заедно с гръцкия президент направиха преглед на Почетната рота.

В рамките на посещението си президентът Радев ще проведе срещи с председателя на парламента Никос Вуцис, както и с кмета на Атина Георгиос Каминис.

По-късно днес в сградата на българското посолство в гръцката столица президентът Румен Радев ще разговаря с наши сънародници, живеещи в Република Гърция.

По време на визитата си в Атина българският президент е придружаван от министъра на енергетиката Теменужка Петкова и зам.-министъра на външните работи Емилия Кралева.