Лютви Местан ясно се разграничи от модела "Доган", ще се борим срещу монопола на сараите. Това обяви режисьорът Евгени Михайлов в сутрешния блок на БиТиВи.

Припомняме, Михайлов е водач на листата на партия ДОСТ на Местан в 24-ти МИР в София. Той беше отявлен седесар в началото на прехода, като се прочу със заснемането на репликата на Петър Младенов "по-добре танковете да дойдат" по време на големия митинг пред Народното събрание на 14 декември 1989 г., когато хората настояваха за демокрация и за отмяна на член 1 на комунистическата конституция за ръководната роля на БКП. 

Втори в листата на ДОСТ е Георги Боздуганов, който също като Михайлов е свързан със синята идея още от зората на демокрацията.

"Ние с Боздуганов не сме партийни членове, ние сме от гражданската квота", обясни режисьорът.

Михайлов оставал убеден антикомунист, не одобрявал методите на Държавна сигурност и продължавал да настоява за лустрация в България.

"Мисля, че Лютви Местан е убеден антикомунист", коментира Михайлов.

Относно агентурното досие на Местан, който беше разкрит като агент Павел, режисьорът изтъкна, че нямало следи от доноси.

"Когато е създавана партията ДПС от ДС и КГБ, заради което Ахмед Доган е освободен от затвора, Местан е бил в СДС", защити го още Михайлов.