Ингеборг Гресле, германски евродепутат и член на Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент, изрази притесненията си от опитите на кабинета „Орешарски" да подмени ръководството на Сметната палата.

В четвъртък на сайта на парламента се появи съобщение, че Комисията по бюджет и финанси ще обсъжда законопроекта, внесен от Йордан Цонев (ДПС) и Румен Гечев (БСП) на 12-и февруари. Той предвижда структурни промени в независимия държавен орган за вътрешен одит, който трябва да се върне към колективната форма на управление с ръководство от 9 души, избирани на партийно-квотен принцип.

„Сегашната Сметна палата, с нейните трима членове, е на добро професионално ниво, независима е и има мандат до 2017-а година. Да бъде преустройвана в политически деветчленен орган, да се зачеркне съответният професионален опит и по този начин да се извършат политически назначения, би довело до сериозна загуба на доверие", заяви Гресле, цитирана от БНР.
Тя посочи още, че Европейската комисия неколкократно е коментирала назначенията на важни държавни постове у нас като „непрозрачни" и „белязани от силни икономически интереси".

Вчера ръководството на Сметна палата излезе с официално становище по повод готвените промени. В позицията по повод смяната се казва, че ако промените влязат в сила, „непрофесионалисти ще започнат да одитират парите на данъкоплатците, а качеството на ревизиите ще се контролира от хора, от които също няма да се изискват професионални качества".
Това ще улесни използването на Сметната палата за междупартийни сделки, оказване на натиск и манипулации, изтъкнаха от институцията на проф. Валери Димитров.

При внасянето на законопроекта в деловодството на НС Румен Гечев заяви, че сегашната структура на Сметна палата с главен одитор начело и двама негови заместници е „характерно предимно за страни с монархическа форма на управление".
От независимия държавен орган обориха твърденията на депутата и подчертаха, че именно този модел е преобладаващ в страните от Европейския съюз.

Освен че създават предпоставки за политическа зависимост, опитите за въвеждане на колегиален модел на управление в Сметна палата противоречат и на решение на Конституционния съд от 2011 г.