Българските евродепутати се обявиха в подкрепа на изграждането на медицински център за лечение на заразените от СПИН в Либия, съобщиха от групата българските социалисти в Европейския парламент.  

Заедно с представители на българската журналистическа общност евродепутатите ни представиха пред чуждите медии в Страсбург инициативата за подпомагане на серопозитивните либийски деца и призоваха към солидарност с българските медицински сестри и палестинския лекар.  

В навечерието на заседанието на либийския Върховен съд в подкрепа на медиците се изказаха българи от всички политически фракции на ЕП.

Говорителят на асоциацията „Заедно против смъртното наказание" Мишел Тоб изрази надежда, че утрешното заседание на Върховния съд на Либия ще постави началото на края на трагедиите на българските медицински сестри, както и на трагедията на заразените либийски деца.

 "Надявам се Върховният съд да се вслуша в разума и съвестта", допълни той.

Като председател на Съюза на националните медии в България, Радосвет Радев представи пред колегите си от Страсбург декларацията на българските медии от Третата световна среща в Рим.
Припомняме, документът призовава богатите хора в света към набиране на средства за медицински център в Либия.

На поканените журналисти беше предоставена подробна информация за хронологията на съдебния процес и снимков материал.

От името на ПЕС Евгени Кирилов изтъкна, че българската общественост и медиите ни са активно ангажирани, както с процеса срещу медиците, така и с въпроса за съдбата на заразените либийски деца, докато либийските медии не отвръщат със същата обективност.

"Аз се съмнявам в справедливите оценки и независимостта на либийските медии. Не вярвам и на притчата за независимостта на либийския съд. Това е един чисто политически процес, който трябва да приключи." - подчерта Кирилов.
Той добави, че не е допустимо медиците да се завърнат у дома, обявени за виновни, дори да бъдат освободени веднага.

Вчера в ЕП по инициатива на българските евродепутати социалисти бе разпространен филмът на БНТ "Зад решетките", в който се описва историята на СПИН процеса в Либия.

Освен филма, евродепутатите от всички европейски страни получиха и писмо, с което представителите на България отправят апел да бъде представен филмът в националните парламенти и сред обществото в техните страни.