Евродепутатката от групата на Европейската обединена левица Клеър Дейли обвини еврокомисаря за ценностите и прозрачността Вера Йоурова в зависимости с българския премиер Бойко Борисов. Това стана по време на дебати в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред в Европейския парламент, на които Йоурова представи състоянието на Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния, съобщи БНР.

Дейли каза това в отговор на думите, че страната ни има добър напредък в реформите в съдебната система, каквото беше заключението и в последния доклад по Механизма от миналата година.

"Шокирана съм от тона и съдържанието на Вашето изказване и смятам, че то е в пълен разрез с реалността в България. Ако Комисията смята, че там има добър напредък през последните 13 години, мога само да направя заключението, че или сте невероятно некомпетентна, или сте изцяло подчинена на интересите на Борисов заради връзките му с част от влиятелните групи в този парламент и Европейския съюз изобщо".

Еврокомисар Йоурова категорично отхвърли обвиненията на Дейли, че е съучастник на Борисов.

Не ме обиждайте по този начин. Върша работата си съвсем честно и обективно, заяви Йоурова.

Тя съобщи, че Комисията ще представи на 23-ти септември първите доклади за върховенството на закона по новия хоризонтален механизъм, който обхваща всички страни-членки. Еврокомисар Йоурова допълни, че предстои Съветът да вземе окончателното решение дали да бъде прекратен механизмът за сътрудничество и проверка за България.