Евроизборите са увеличили преднината на ГЕРБ пред неговия основен опонент - БСП.Това показва проучване на изследователски център "Тренд", проведено между 5 и 12 юни сред 1008 души.

 Изследването отчита разлика от почти 5% между двете основни политически сили. В реална изборна ситуация при парламентарен вот, преизчислявайки дела на деклариращите, че няма да гласуват, това би означавало дистанция между двете от близо 8%, посочват от "Тренд".

Снимка 430028

Източник: "Тренд"

Проучването показва, че ДПС запазва традиционното си влияние (7,1%), заемайки трета позиция. И през юни се повтаря ситуацията от изборите за Европейски парламент в "Обединени патриоти" - високият резултат за ВМРО на евровота е дал тласък на партията и при евентуални парламентарни избори те биха имали самостоятелно представителство в Народното събрание. Воеводите получават подкрепа от 3,6% от анкетираните. Сходна е ситуацията и при Демократична България.

Според "Тренд" при евентуални парламентарни избори това ще са единствените пет формации, която ще прескочат изборната бариера от 4%.

Проучването показва, че "Обединени патриоти" като коалиция продължава да има известна инерция (1,3%). Същото се наблюдава и при "Воля" (1,2%) и "Атака" (1,1%).

Снимка 430030

Източник: "Тренд"

Няма особена промяна по отношение на оценката за работата на основните институции. При парламента и правителството се наблюдава минимално подобрение, което се дължи най-вече на резултатите от евроизборите и победата на основната управляваща партия.

През настоящия месец 20% от българите оценяват положително дейността на парламента срещу 65%, които са на обратното мнение. При правителството съотношението между положителна и отрицателна оценка е 30% на 54%.

През юни президентът оценяват положително 48% от анкетираните. На противоположния полюс са 33% от българите.

Повечето от българите (52%) не смятат, че са необходими предсрочни парламентарни избори, докато 29% са на обратното мнение.

Снимка 430029

Източник: "Тренд"